wijn uit Montferland
Wijnkeuringen

Wijnen uit Gelderland op internationaal podium

Goed nieuws uit Berlijn! Nederlandse wijnen deden het goed tijdens de Berliner Wein Trophy (BWT), een prestigieuze internationale wijnkeuring. Daaro waren 3 wijnen uit Gelderland bij. Opmerkelijk! Wijngoed Montferland uit Gendringen verdiende een gouden medaille met een mousserende witte wijn, gemaakt van Johanniter. En Wijnboerderij ’t Heekenbroek uit Drempt nam 2 medailles mee naar huis.  De Nederlandse wijnen komen langzaamaan in beeld bij internationale wijnprofessionals.  “Want zeg nu zelf, kwaliteit wordt altijd blind herkend!”

Dennis Doorakkers was een van de 230 juryleden tijdens de BWT. Hij schrijft over zijn ervaringen in een blog op nederlandsewijnboeren.nl.  Samen met collega’s uit meer dan 40 landen beoordeelde hij 7.590 wijnen uit 34 landen. Dat maakt de BWT een van de grootste wijnkeuringen van de wereld.

Nieuwe rassen

De waardering voor de wijnen uit Gelderland is opmerkelijk, omdat ze gemaakt zijn van nieuwe druivenrassen.  Internationaal hebben deze rassen niet de reputatie van vertrouwde rassen, zoals chardonnay en pinot noir. Die klassiekers verbouwen ook Nederlandse wijnboeren. Met name beneden de grote rivieren. Maar boven de grote rivieren werken wijnboeren meer met nieuwe rassen, zoals de Cabernet Cortis en Johanniter. De nieuwe rassen zijn misschien nog onbekend, maar niet onbemind. Dat blijkt uit de blinde beoordeling tijdens de BWT.

Absolute wereldtop?

Dennis Doorakkers vraagt zich in zijn blog af hoe de Nederlandse wijnen zich inmiddels verhouden tot de rest van de wijnwereld. “Doet ons kleine kikkerlandje serieus mee op het wereldtoneel, of valt het, met alle respect, in de categorie van Haagse hopjes, Zeeuwse bolussen, Groninger metworst en andere folkloristische lekkernijen?” Zijn conclusie na de BWT en de medailles voor de Gelderse wijnen: “Dat Nederland nog niet meedoet met de absolute wereldtop is zeker, maar dergelijke wijnen geven veel vertrouwen en getuigen van een enorme professionaliseringsslag. Doordat wijnboeren deze wijnen insturen naar internationaal erkende competities komen we langzamerhand in het zicht van de internationale wijnprofessionals. Want zeg nu zelf, kwaliteit wordt altijd blind herkend.”