Berliner Wein Trophy
Wijnkeuringen

Kieskeurige Berliner Wein Trophy beloont 5 wijnen van Nederlandse bodem

De uitslag van de 25e Berliner Wein Trophy is bekend. De deskundige en onafhankelijke proevers bekroonden 5 Nederlandse wijnen met een medaille. De Rondo 2018 en de Rode van Rumpt 2018 van Wijngaard De Rijsakker kregen beiden een gouden medaille, net zoals de dessertwijn Nagenieten 2019 van Domein De Koen. Zilver was er voor de Solaris Barrique 2017 van Wijnboerderij ’t Heekenbroek en de Dordtsche Bubbels van Smaak van Bilderhof.

De Berliner Wein Trophy is de grootste competitie die erkend is door de International Organisation of Vine and Wine (OIV) erkende wijncompetities. Wijnboeren uit 40 landen stuurden 14.000 wijnen in. Een internationale jury van 400 wijnexperts beoordeelde deze wijnen. De richtlijnen van de OIV bepalen dat slechts 30% beloond wordt met een medaille. Daarvoor is een minimale score van 82 punten vereist.

Rode wijnen

De proevers van de Berliner Wein Trophy hebben elk jaar 2 edities nodig om alle wijnen te beoordelen: de winter- en de zomerproeverij. Dat is al zo sinds 2010. De medailles voor Wijngaard De Rijsakker en Wijnboerderij ’t Heekenbroek werden al eerder dit jaar uitgereikt. Daar komen nu medailles voor De Koen en Smaak van Bilderhof bij. Witte wijnen van Nederlandse bodem scoren meestal beter dan rode. Daarom is het opmerkelijk dat Gert en Sija-Anna Hemelaar van De Rijsakker in de Betuwe voor 2 rode wijnen een gouden medaille binnensleepten.

Bordeaux en Bourgogne

En dat is niet eens het hele verhaal verhaal. Er is nog iets bijzonders aan die 2 gouden medailles. Beide bekroonde wijnen zijn gemaakt van 100% rondo. Uit hetzelfde oogstjaar. En toch is er verschil. “Voor de Rode van Rumpt is een gist uit de Bordeaux gebruikt en voor de Rondo eentje uit de Bourgogne,” verklapt Gert. “Daar was de organisatie van op de hoogte. We hebben vanzelfsprekend open kaart gespeeld.” De verschillende gisten zorgen voor een verschillende smaak. “Het is een subtiel verschil, maar je proeft het.”

Bubbels

De gouden dessertwijn van De Koen is gemaakt van ingedroogde trossen van de muscaris. Een mooi resultaat voor het domein in Noord-Holland. De mousserende Dordtsche Bubbels vielen voor de 2e keer op rij in de prijzen. Vorig jaar nog onder de vlag van Wijngaard Bilderhof en deze keer met het nieuwe etiket van Smaak van Bilderhof, een samenwerkingsverband van diverse Dordtsche wijngaarden.  

@DutchWine4You