Vol trots brabant
Proefnotities

Vol Trots is de verrassende gran reserva van Brabantse bodem

Het was in de zomer van 2020. Tijdens een bezoekje aan Domaine De Brabantse Wal maakte Paul Bosse duidelijk dat hij iets bijzonders voor me had. Ik was meteen razend nieuwsgierig. Hij ging me voor naar een opslag bij zijn huis. Daar pakte hij een dichte doos. Na de opening kwam er een fraaie fles tevoorschijn: Vol Trots. “Deze wijn is nog maar net binnen,” benadrukte Paul. Hij reikte de fles aan, maar hield even in: “Hier mag je nog niets over publiceren. We presenteren deze wijn op onze Open Dag. Bewaar hem nog maar een poosje. Dit is echt iets voor de feestdagen.”

Domaine De Brabantse Wal is een kleine wijngaard van pakweg 1 hectare. Vanaf de weg zijn de wijnstokken niet te zien. Daarvoor moet je omhoog, de wal op. Rijd dit kleine maar fijne domein niet voorbij! De wijnen van Paul oogsten veel waardering. En dat mag je gerust een wonder noemen. Paul kapte in 2011  een stuk bos achter zijn huis om de wijngaard aan te leggen. De grond bleek zo dood als een pier: “De pH-waarde van de bodem is minder dan 4. De grond is dood. Daar groeit niks. Over terroir gesproken…”

Klein wonder

Het plan voor de wijngaard op grens van Noord-Brabant en Zeeland dateert uit 2009, maar er moest veel gebeuren voordat de stokken de grond in konden. Na het rooien van het productiebos reed Paul 120 ton stalmest uit over de dooie bodem. Daarna volgde een periode van intensieve groenbemesting. In 2012 gingen de eerste wijnstokken de grond in. Paul koos voor 3 nieuwe druivenrassen: johanniter, solaris en souvignier gris. In 2013 was er nog geen echte oogst, maar kon hij toch 10 flessen vullen. De keurmeesters van de Brabantse Wijnbouwers noemden die wijn een klein wonder.

Hout

Vandaag staat Vol Trots op tafel, een bijzondere wijn. Noem het maar de gran reserva van Domaine De Brabantse Wal. Zo’n wijn maak je alleen in topjaren! Vol Trots is gemaakt van 75% souvignier gris en 25% solaris. De helft van de souvignier gris rijpte maar liefst 19 maanden op nieuwe vaten van Frans eiken. In de Nederlandse context is dat ongekend lang. Daarnaast is Vol Trots sur lie gevinicifeerd. Dat betekent dat de wijn niet meteen na de vergisting is gefilterd, maar nog een paar maanden rijpte op z’n droesem met resten van gist. Het geeft de wijn een volle en complexe smaak.

Vol en rond

Zodra de kurk van de fles gaat, maak je kennis met het bijzondere karakter van Vol Trots. De wijn heeft een intense, goudgele kleur. Ik snuif meteen vanilletonen op. Daarnaast ook citrus en abrikoos, amandelen en iets boterachtigs. In de mond presenteert Vol Trots zich als een ronde en volle wijn, een beetje vettig. De houttonen zijn duidelijk aanwezig, maar niet dominant. Frisse zuren geven voldoende tegengas! Ik proef ook rijpe ananas en meloen, noten en groene kruiden. In de mooie afdronk pakt het fruit de hoofdrol.

Diepgang en frisheid

Vol Trots is een witte wijn met karakter. Het contact met nieuw hout geeft de wijn diepgang en frivole zuren geven de wijn frisheid. Dat zorgt voor een prachtige balans! Dit is echt een wijn om iets bij te eten, zoals een vegetarisch gerecht met paddestoelen of rode biet. Vol Trots combineert ook prima met schaaldieren of vis. Santé!

Proefnotitie 5

Wijn: Vol Trots van Domaine De Brabantse Wal
Druiven: souvignier gris en solaris
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 24,95

@DutchWine4You