Pinot Noir Salamander
Proefnotities

Van veeboer naar wijnboer en de bijzonder mooie Pinot Noir 2018

John Cox is een echte Limburger. Hij houdt van lekker eten en een goed glas wijn, maar verstaat ook de kunst van het relativeren. In 2021 zat hij niet in zak en as. “Na een slecht wijnjaar komt er vast en zeker ook weer een beter wijnjaar.” En als er niet al te veel regen meer uit de hemel valt, maakt 2022 zijn optimisme helemaal waar. In een vergelijkbaar wijnjaar maakte John deze Pinot Noir 2018. Het is alsof je de warmte en de zon proeft!

Domaine Salamander ligt in Eyserheide. Niet op zo’n karakteristieke wijnhelling, maar op een plateau. Pakweg 190 meter boven NAP. Daar waait het soms lekker door. Dat is prima voor de wijnstokken. Het verkleint de kans op aantasting door meeldauw. “De bodem is wel mooi”, vindt John. “De bovenlaag is löss met daaronder mergel.” Dat zorgt voor mineraliteit in de wijn. Tintelende frisheid! In 2006 switchte John van veeboer naar wijnboer. “Ik ben 7 dagen per week bezig.” Maar het bevalt hem goed.

Aanloop en handel

De carréhoeve van John ligt halverwege een van de mooiste wijnwandelroutes van Limburg. Dat zorgt voor veel aanloop en handel. “Iedereen kan hier binnenlopen om een glaasje te drinken en wat te kopen.” John heeft z’n handen vol in de wijngaard, maar helpt z’n gasten zelf. “Ik maak de wijn, maar ik schenk hem ook uit voor de gasten die hier binnenlopen. Gelukkig heb ik hulp van vrienden en mensen uit de buurt, want anders zou ik het allemaal niet meer voor elkaar krijgen.”

Uitbreiding?

Elk jaar produceert Domaine Salamander ongeveer 7000 flessen. Die gaan als zoete broodjes over de toonbank. John verkoopt de wijn niet alleen aan bezoekers en in de regio, maar ook aan wijnhandelaren in de randstad. “Er is meer dan genoeg vraag naar mijn wijn, maar ik aarzel over uitbreiding. Als het groter wordt, moet ik personeel aantrekken en commerciëler gaan denken. Ik weet niet of ik daar zin in heb. Dan gaan de prijzen ook omhoog. Dat wil ik eigenlijk niet. Het moet leuk en betaalbaar blijven.”

Attractie voor zintuigen

Een bezoek aan John is een attractie. Met al je zintuigen snuif je het verhaal van een gepassioneerde wijnboer op. En vergeet dan niet deze Pinot Noir 2018 mee naar huis te nemen. Daarvoor hoef je echt niet naar de Bourgogne. Deze wijn is robijnrood van kleur. Zodra de kurk van de fles gaat, komen de aroma’s van aardbei, framboos en kersen naar boven. En rozen. Ik ruik ook aardse tonen, een naaldbos vol met paddenstoelen.

Mild en zacht

In de mond laat de Pinot Noir 2018 zich ook kennen als een volle en vooral fruitige wijn. Sappig! Ik proef naast het andere rode fruit ook cranberry. Er komt kruidnagel en tijm tevoorschijn. En zelfs een beetje kaneel. Ik proef ook laurier en zoethout. De wijn heeft geen harde tannines (meer). Hij is mild en zacht met nog steeds knisperend frisse zuurtjes. Mooi in balans en nu op dronk. Toch zou ik ‘m over een paar jaar nog wel eens willen proeven. Het is een bijzonder mooie Pinot Noir, misschien wel de beste uit Limburg.

Eyserheide

De Pinot Noir 2018 van Domaine Salamander komt goed uit de verf in combinatie met gevogelte, zoals eend of fazant. Het lijkt erop dat hij online alleen nog verkrijgbaar is bij Goesting, de specialist in Limburgse wijnen. Maar een bezoekje aan John Cox in Eyserheide levert met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nóg meer verrassingen op. De grote poort staat meestal wagenwijd open!

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Noir 2018
Domein: Domaine Salamander
Druif: pinot noir
Serveertemperatuur: 12-16°C
Alcohol: 13,2%
Prijs: € 17,00-21,00

@DutchWine4You