Proefnotitie pinot rose
Proefnotities

Pinot Rosé 2017 van De Planck is een frisse wijn met allure en pit

Een rosé is een sprankelende en zomerse drank. Typerend voor z’n karakter is z’n frisheid. En dan heb ik het niet over de serveertemperatuur. De tintelende zuren van een rosé moeten vrolijk dansen op je tong. Net als bij een frisse en fruitige witte wijn. Daarom drink je rosé en witte wijn meestal jong. Het is beroerd als de geest uit de fles is, maar minstens zo vervelend als de frisheid op de loop is gegaan. Vandaag staat er een rosé op leeftijd voor m’n neus. Het is de Pinot Rosé 2017 van het Limburgse Wijndomein De Planck.

Deze rosé heeft pakweg 3 jaar liggen luieren. Wat is er nog over van z’n frisheid? Anders gezegd: heeft zo’n Nederlandse rosé bewaarpotentieel? Ik ben reuze benieuwd! Wijndomein De Planck ligt op een fraaie helling in het meest zuidelijke puntje van Nederland. In de buurt van Slenaken. De bodem bestaat uit kalkrijke grond met löss en vuursteen. De Planck is een modern domein, inclusief ontvangst- en productieruimten. Tussen haakjes: het staat te koop! De 1e oogst in 2010 leverde meteen een zilveren medaille voor de witte wijn en een gouden voor de rode wijn op.

De smaak van Maxima

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zorgden voor een kroontje op het werk van eigenaar Bernadette Crijns. Een van haar wijnen werd geschonken tijdens hun werkbezoek aan Duitsland. Maxima stak haar waardering voor De Planck niet onder stoelen of banken: “Jullie maken hele goede wijnen, die al vele medailles hebben gewonnen!” De kleur van de Pinot Rosé 2017 is de lichte zalmkleur van de Provence. In de neus is hij wat bescheiden. Een beetje voorzichtig komen de aroma’s van rood fruit en abrikoos en meloen naar boven.

Vrolijk dansje

Het mondgevoel is plezierig strak. Daar zijn de tintelende zuren die een dansje doen op je tong! Deze rosé is elegant en heeft pit. De lichte kruiden geven hem wat stevigheid. Hij is lekker sappig. Ik proef aardbei en framboos en kers. Het rode fruit van de rosé! Op de achtergrond bespeur ik rabarber en citroen. En in de verte proef ik iets van yoghurt. Het is een smaak die een beetje blijft hangen. De afdronk is plezierig en heeft een mooie lengte.

Fris en fruitig

Conclusie? De Pinot Rosé 2017 is beslist niet bejaard. Hij is nog steeds fris en fruitig. Mooi in balans. Een rosé met allure en met pit. Toch zou ik het experiment niet langer meer verlengen. Hij heeft nu lang genoeg geluierd. Lekker gekoeld drinken als aperitief of bij een feestelijke lunch. Heerlijk! De editie 2018 werd door de keurmeesters van de lage landen uitgeroepen tot beste rosé van België en Nederland.

Proefnotitie 4

Wijn: Pinot Rosé 2017 van Wijndomein De Planck
Druiven: Pinot noir
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 11,5%
Prijs: € 12,00 (2018)

©DutchWine4You