Pinot Noir 2020
Proefnotities

Pinot Noir 2020 is fris en sappig, complex en kruidig

De hellingen langs de Moezel zijn soms zo gruwelijk steil, dat je niet kunt verzinnen hoe de wijnboer zijn oogst binnenhaalt zonder naar beneden te rollen. Jeroen van der Eng kan daar ook over meepraten. Hij is de eigenaar van Wijndomein Stokhem, in de achtertuin van een bekende Limburgse bierbrouwer. Daar teelt hij de druiven voor deze rosé Pinot Noir 2020. De stokken op zijn domein leunen tegen een heuvel aan met een hellinggraad van soms wel 20%. Maar Jeroen zit er niet mee. Hij gaat heuvel op, heuvel af. “We genieten ervan.”

Een sabbatical na een loopbaan op de grote vaart zorgde voor een ommezwaai in het leven van Jeroen. Hij besloot de wijnbouw in te stappen. Daarbij ging hij niet over één nacht ijs. Hij  volgde opleidingen in België en Duitsland en plantte een proefwijngaard aan in het Brabantse Nederweert. Na 3 jaar zoeken naar een geschikt stukje grond liep in hij in 2017 tegen Chateau Gilbert aan. Eigenlijk paste het niet helemaal in de plannen van Jeroen. Toch waagde hij het erop en doopte z’n eigen gaard om tot Wijndomein Stokhem.

Lastige klant

“Het perceel was groter dan waar we mee wilden starten”, erkent Jeroen. En er was maar één druivenras aangeplant, de pinot noir. “Dat was wel even een dingetje.” De pinot noir is in de wijngaard en in de kelder een verdraaid lastige klant. “Aan de andere kant is het een druif waarmee je diverse wijnstijlen en dus ook smaken kunt maken.” En de wijnstokken waren al in 2004 en 2007 de Limburgse bodem ingegaan. “Het zijn volwassen stokken. Je kunt er al mooie wijnen van maken.”

4 varianten

En dat doet Jeroen. Hij reist ervoor op en neer tussen Wijlre en zijn woonplaats Eindhoven. Naast de rode Marianne en Marilyn maakt hij ook een Blanc de Noir, dat is een witte wijn van blauwe druiven. Inmiddels heeft hij naast pinot noir ook 4000 stokken chardonnay aangeplant. Het is zijn droom ooit z’n eigen bubbels te maken. Zover is het nog niet. Voorlopig moeten we het doen met 4 varianten van de pinot noir. Naast de rode en witte wijnen maakt hij in de wijnmakerij in Kasteel Wijnandsrade ook een rosé.

Bescheiden

De Pinot Noir 2020 is een serieuze rosé. Dat zie je niet aan de kleur. Die is een beetje flets: licht zalmroze. En je hebt het ook nog niet meteen in de gaten als de kurk van de fles gaat. Het is een en al bescheidenheid. Ik snuif wat bedeesde aroma’s op van aardbei, framboos en rode bessen. Op de achtergrond bespeur ik een vleugje appel. De vertrouwde aardse tonen van de pinot noir kijken een beetje verlegen om de hoek. Deze rosé laat zich pas echt kennen in je mond.

Fris en sappig en kruidig

Hij is fris en sappig en kruidig. Met knisperende zuren. Ik proef het rode fruit, inclusief cranberry en vlierbes. De smaak van honing en wat rijpe ananas geven deze Pinot Noir 2020 een stevige body. En tuinkruiden geven hem z’n spicy karakter. De afdronk heeft een mooie lengte en een plezierig bittertje. Dit is een complexe rosé. Heerlijk bij een zomers hapje, zoals een garnalencocktail of iets met pasta en zalm!  

Proefnotitie 5

Wijn: Pinot Noir 2020
Domein: Wijndomein Stokhem
Druif: pinot noir
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 11,50

@DutchWine4You