Rode Rumpt 2018
Proefnotities

De oplossing van het raadsel van de Rode van Rumpt 2018 vind je in Bordeaux…

De Rode van Rumpt 2018 is een heel bijzondere wijn.  Het is er eentje van een tweeling. De kleur en het karakter van de broertjes zijn amper van elkaar te onderscheiden. Niet zo gek, want ze hebben dezelfde roots. Ze zijn allebei gemaakt van 100% rondo. Oogstjaar 2018. En ze komen allebei uit het Gelderse dorpje Rumpt. Toch zitten ze in verschillende flessen. Met een eigen naam en een eigen etiket. En: ze wonnen allebei een gouden medaille op de 25e Berliner Wein Trophy. Hoe zit dat?

Om dit raadsel op te lossen moeten we naar Wijngaard De Rijsakker. De gaard ligt op een oude stroomrug van de Linge. In de Betuwse klei staan op een stukje grond van 1 hectare ongeveer 3000 wijnstokken, goed voor ongeveer 4000 flessen per jaar. Sija-Anna Hemelaar verzorgt de planten. Ze heeft groene vingers: “Hier kan ik me hele dagen uitleven. Het is veel werk, maar ik ben graag buiten.”. Haar man Gert maakt de wijn. De twee runden een praktijk-aan-huis in Vianen, maar inmiddels is huisarts Gert met pensioen.

Vakanties

Het runnen van een eigen wijngaard was een droom. “Samen met onze jongens zijn we vaak op vakantie naar Frankrijk gegaan. Daar raakten we verslingerd aan het bourgondische leven en de lekkere wijnen.”  In 2005 kochten ze een perceel aan de Raadsteeg in Rumpt. De fruitbomen werden gerooid en er kwamen wijnstokken voor in de plaats. Vakanties in Frankrijk zitten er nu niet meer in. Sija-Anna en Gert hebben hun handen vol aan de wijngaard. “Onze zoons komen weleens helpen. Dat is alles. Personeel is niet aan de orde.”

Gist

In de prachtige proefruimte naast de wijnkelder laat Gert de Rode van Rumpt 2018 en de Rondo 2018 zien. Beide met een sticker van de Berliner Wein Trophy. Hij voert de spanning niet verder op en verklapt het geheim. “Voor de Rode van Rumpt 2018 is een gist uit de Bordeaux gebruikt en voor de Rondo 2018 eentje uit de Bourgogne.” Elke soort gist heeft z’n eigen smaakprofiel. Daar wordt het op gekweekt. “De organisatie in Berlijn was op de hoogte van het subtiele verschil tussen de twee wijnen. Het smaakverschil is klein, maar je proeft het wel.”  

Sappig en vol

De Rode van Rumpt 2018 zit in een mooie fles met een stijlvol etiket. Dat is het werk van een van de zoons van Sije-Anna en Gert. De wijn is paarsrood van kleur. Donker. Een kort walsje zorgt al meteen voor mooie aroma’s van rood en zwart fruit. Ik snuif de geur van bramen en kersen en een vleugje framboos op. Er hangt ook iets van de herfst in de lucht. Mooi! Het mondgevoel is sappig en vol. De Rode van Rumpt is lekker stevig. Naast het fruit proef ik ook chocola en een klein sigaartje, laurier en een pepertje.

Verrassing

Het is een wijn met een mooie afdronk, waarin het fruit gezelschap krijgt van een klein bittertje. Voor mij is deze rode wijn van een kleine en misschien minder bekende wijngaard echt een grote verrassing. Ik vermoed dat de gist uit Bordeaux deze wijn van 100% rondo een breder smaakprofiel geeft. Hij is mooi in balans. Ik wil ‘m over een paar jaar nog weleens proeven. De Rode van Rumpt 2018 zou ik anders dan de meeste Rondo’s combineren met een lekker stuk vlees of een stoofpotje. Het is een toppertje!

Proefnotitie 5

Wijn: Rode van Rumpt 2018
Domein: Wijngaard De Rijsakker
Druiven: rondo
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5 %

@DutchWine4You