Proefnotitie Frysling Rosé
Proefnotities

Frysling Rosé staat voor Friese nuchterheid in de fles

Er staat een rosé uit het hoge noorden voor m’n neus: Frysling Rosé 2019. Die moet wel fris en fruitig zijn, denk je dan. Domein De Frysling is eigendom van Douwe en Jantiene Broersma. Hun avontuur met de druiven begon bij Douwe. Hij wilde graag meer buiten zijn. En toen verscheen er in een lokaal krantje een verhaal over een Friese wijnmakerij. Dat maakte iets bij hem los. En voordat Douwe en Jantiene het goed en wel in de gaten hadden, begonnen ze aan een spannende ontdekkingsreis.

Douwe ontdekte al snel dat het buiten behoorlijk fris kan zijn. Daarom koos het duo voor de aanplant van nieuwe druivenrassen. Die zijn bij uitstek geschikt voor het maken van cool climate wijnen, lichte wijnen met mooie en frisse zuren. De Broersma’s plantten 3 witte en 3 blauwe druivenrassen. De blauwe druiven gebruikten ze niet voor het maken van rode wijn. Die uitdaging leek hen in het hoge noorden te groot. Ze maakten er de Frysling Rosé en een paar mooie mousserende wijnen van. Een goede keuze!

Monocépage

Het kan verkeren. Inmiddels staat er toch een rode wijn op de plank bij De Frysling. De plukkers haalden de druiven in 2018 binnen. En na 24 maanden houtrijping zit de wijn in de fles. Ik ben zeer benieuwd! Maar gaat de schroefdop van de Frysling Rosé los. Hij is gemaakt van de pinotin. Die naam suggereert dat de pinotin verwant is aan andere pinotrassen. Daarover zijn de geleerden het niet helemaal eens. Wijnmakers kiezen meestal niet voor de pinotin als monocépage. Dan smaakt hij soms wat wrang. In deze rosé pakt dat echter prima uit.

Fruitig en kruidig

De rosé van De Frysling heeft een mooie oranjeroze kleur. De eerste aroma’s die ik ruik doen me niet meteen denken aan een typische rosé. Ik ruik weliswaar aardbei en framboos, maar ook wat citrus en rijpe ananas. En ergens in de verte is het gras net gemaaid. Het mondgevoel is niet zo heel erg strak en een beetje vettig. De wijn geeft een lichte tinteling op de tong. In de smaak komt het rode fruit weer terug. Op de achtergrond proef ik iets kruidigs en wat bleekselderij. In de mooie afdronk zit een klein bittertje verstopt.

Volle smaak

Deze Frysling Rosé 2019 is geen lichtvoetige rosé. Hij heeft alles in huis, maar springt niet uit de band: fris en fruitig en kruidig. Friese nuchterheid in de fles. Met een mooie en volle smaak. De Frysling maakte een heel plezierige rosé. Mooi in balans. Hij combineert goed met een quiche, tapas of een stukje geitenkaas. De editie 2019 is nog maar moeilijk verkrijgbaar. Die van 2020 is echt een andere wijn. Niet gemaakt van de pinotin, maar van de cabernet cortis en cabernet cantor.

Proefnotitie 3

Wijn: Frysling Rosé 2019
Druiven: pinotin
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 11%
Prijs: € 12,00 (2020)

© DutchWine4You