Havelter Grijs Hout
Proefnotities

Frans eiken maakt Havelter Grijs Hout 2018 buitengewoon en boterzacht

Het is een van de meest noordelijke wijngaarden in Nederland, ergens tussen Zwolle en Heerenveen: Wijngoed Havelte. Bijna kiepert het domein van Peter en Winie Pels over het oostelijke randje van de provincie, maar het ligt nog net in Drenthe. In de buurt van de Havelter Berg. Op de homepage vragen de eigenaren meteen aandacht voor een witte wijn uit een bijzonder wijnjaar, de Havelter Grijs Hout 2018. Dat gebeurt niet voor niks. Het is een special, een wijn uit een topjaar.

Op de locatie van Wijngoed Havelte runden de ouders van Winie Pels ooit een veehouderij. “Maar dat is niet mijn vakgebied,” erkent Peter.  “Met mijn horeca-achtergrond leek een wijngaard mij wel iets. En na het volgen van een cursus in Wageningen ben ik een echte vakidioot geworden.” In het voorjaar van 2005 gingen de eerste 1450 wijnstokken de Drentse bodem in. Een jaar later kwamen er 300 bij. En Inmiddels staan er pakweg 2500 stuks. Daarnaast hebben Peter en Winie een veld met zo’n 24.000 cranberryplanten.

Pinot gris

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Koestaarten – bijnaam voor de inwoners van Havelte – kozen voor nieuwe druivenrassen. Die doen het in het noorden het best. Maar tussen de cabernet cantor, de johanniter, de regent en de solaris staat zowaar ook pinot gris. Bij het werk in de wijngaard laten Peter en Winie zich adviseren door Stan Beurskens. Dat resulteert in mooie wijnen, gebotteld in pakweg 1500 tot 2000 flessen per jaar.  En daar zit ook een bubbel bij, gemaakt met de méthode traditionnelle.

12 maanden

De Havelter Grijs Hout 2018 zit in een witte fles met een transparant etiket. Mooi! Hij is gemaakt van de souvignier gris, pinot gris en solaris. De wijn rijpte maar liefst 12 maanden op oud Frans eiken en ging pas in februari 2021 de fles in. De Havelter Grijs Hout 2018 is een goudgele wijn. Mooi van kleur. Intens. Met mooie aroma’s van exotisch fruit. Ik snuif abrikoos, ananas, mango en perzik op. Daarnaast zweven er wat groene kruiden door de lucht. En vanille.

Fris en zacht

Nieuw hout doet natuurlijk meer met een wijn dan oud hout, maar in de Havelter Grijs Hout 2018 is het effect duidelijk merkbaar. Het mondgevoel is fris en vooral zacht. De wijn is mineralig en tegelijk een beetje vettig. Ik proef naast het exotisch fruit ook iets van butterscotch en toast. En een vleugje groene paprika. Het fruit krijgt in de mooie afdronk plezierig gezelschap van een klein bittertje.  Het hout zorgt voor een stoere witte wijn, nog steeds herkenbaar is als een wijn uit een koel klimaat.

Visitekaartje

En dat zorgt voor een mooie balans! Noem de Havelter Grijs Hout 2018 maar gerust het visitekaartje van Wijngoed Havelte. Een kwaliteitswijn uit Drenthe! Solo komt deze wijn prima uit de verf, maar hij doet het ook goed in combinatie met een stevige pasta  of lamsrack uit de oven. Nu te koop bij Nederlandse Streekwijnen!

Proefnotitie 4

Wijn: Havelter Grijs Hout 2018
Domein: Wijngoed Havelte
Druif: souvignier gris, pinot gris en solaris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 19,59

@DutchWine4You