Cuvée Patriek 2019
Proefnotities

Exclusieve Cuvée Patriek 2019 gewoon te koop in Limburgs wijnwalhalla

De Cuvée Patriek 2019 maakte Stan Beurskens exclusief voor Wijnrestaurant Mes Amis. De wijnprofessor uit Vijlen en gastvrouw Annaline Doelen uit Maastricht weten elkaar goed te vinden. In 2020 kreeg het pop-up Wijnrestaurant op het Land van de keukenbrigade van Mes Amis nog een mooi plekje in een van de wijngaarden van Sint Martinus. Maar Stan maakt samen met Annaline ook speciale wijnen voor haar restaurant, dat gastronomische gerechten met ingrediënten uit de streek serveert. Met Limburgse wijnen als basis.

Deze wijn heeft een speciaal plekje in het hart van Annaline. Hij is vernoemd naar haar zoon Patriek. In 2018 werd hij mede-eigenaar van Mes Amis. Patriek groeide zo’n beetje op in de keuken van het restaurant. Hij begon er als afwasser en is inmiddels patron cuisinier. Met de papieren van de Hotel Management School op zak, ging hij aan de slag in diverse sterrenrestaurants. Maar de match was er niet. Patriek nam een time-out. Hij beklom de Mount Everest, maar kwam niet echt verder in de zoektocht naar zijn toekomst.

In het hart

Bij zijn terugkomst in Nederland kampte Annaline met een blessure. Patriek sprong meteen in het gat. “Ik heb Mes Amis al lang geleden in mijn het gesloten…” Annaline en Patriek  besloten samen verder te gaan. Inmiddels staan ze bekend als de ambassadeurs van Limburgse wijnen, die ze niet alleen in hun restaurant schenken maar ook tijdens roadtrips langs de wijngaarden. Meestal in samenwerking met Maurice Warnier van Vinteur. Het is dus niet zo gek dat Annaline en Patriek samen met Stan hun eigen Limburgse cuvée maakten.

Ratjetoe?

De Cuvée Patriek 2019 is een blend van maar liefst vier druivenrassen, de klassiekers dornfelder en pinot noir en de nieuwe cabernet cortis en regent. Als dat maar geen ratjetoe word! De wijn zit in de karakteristieke fles van Sint Martinus: lang en zwaar. Het etiket is de bekende ruit met de Limburgse leeuw. De kleur van de Cuvée Patriek is paarsrood. Mooi donker. Intens. Ik snuif aroma’s op van rood en zwart fruit: kersen en bramen en in de verte een beetje framboos. Er dwarrelen ook wat aardse tonen omhoog.

Fruitig en kruidig

In de mond is de wijn rond en vol. Hij is fruitig en kruidig. Lekker stevig. Naast het fruit proef ik laurier en peper en een klein sigaartje. De Cuvée Patriek 2019 rijpte een paar maanden op hout. Dat zorgt voor een vleugje vanille en vooral voor milde tannines. In de mooie afdronk komen met name het fruit en de laurier bovendrijven. Het is beslist geen ratjetoe geworden. De Cuvée Patriek 2019 is een harmonieuze combinatie van fruitigheid en stevigheid. Mooi in balans. Nu drinken of nog een paar jaartjes laten liggen.

Goesting

Patriek kan trots zijn op zo’n mooie wijn! Gelukkig runt hij samen met moeder Annaline niet alleen een wijnrestaurant maar ook een wijnwinkel: Goesting. Daar kun je deze exclusieve Cuvée Patriek gewoon kopen. Goesting is misschien wel het wijnwalhalla van Limburg. Een mooie aanleiding voor een dagje Maastricht. Maar je kunt Cuvée Patriek ook bestellen.

Proefnotitie 4

Wijn: Cuvée Patriek
Domein: Domein Sint Martinus in samenwerking met Wijnrestaurant Mes Amis
Druiven: dornfelder, pinot noir, cabernet cortis en regent
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 25,00

@DutchWine4You