Rosé wijnhoeve middeldorp
Proefnotities

Cuvée Vin Rosé 2019 stapt fruitig en een beetje kruidig uit andere wereld

Ergens tussen het Gelderse Nijkerk en Barneveld heb je het gevoel dat je een andere wereld binnenstapt. Het is die van landgoed Appel. In een stukje dat bestaat uit een mooi coulisselandschap met lommerrijke bossen vind je Wijnhoeve Middeldorp. Daar is deze Cuvée Vin Rosé 2020 gemaakt. In de eigen wijnmakerij, die er superclean uitziet. Dat kan ook niet anders, want Ties van Dijk is een gepensioneerde tandarts. Hij hecht aan hygiëne. De Wijnhoeve runt hij samen met zijn zoon Roelof. En dat is goed te doen, want de wijngaard is pakweg 1 hectare groot.

Het bescheiden gebouwencomplex naast de wijngaard is een pareltje. Naast het woonhuis staat een grote schuur, waarin een proeflokaal, een kelder en een wijnmakerij is ondergebracht. Landgoed Appel is 296 hectare groot. Wijnhoeve Middeldorp beslaat maar een klein stukje van het geheel. Op het landgoed is ruimte voor allerlei dieren, zoals edelherten. Het perceel van de wijnhoeve heet al sinds mensenheugenis Middeldorp. Dat verklaart de naam. Elk jaar nestelen er kerk- en steenuilen op de hoeve. Ook naar een beeldmerk hoefden Ties en Roelof dus niet lang te zoeken.

Duurzaam

Wijnhoeve Middeldorp is nog een vrij nieuwe speler op het veld van de Nederlandse wijn. Vader en zoon Van Dijk plantten in 2017 de wijngaard aan. Ze kozen voor nieuwe druivenrassen, 4 witte en 2 rode: johanniter, muscaris, solaris, souvignier gris, cabernet cantor en regent. Het is hun intentie om zo duurzaam mogelijk te produceren: 124 zonnepanelen en een warmtepomp zorgen ervoor dat ze helemaal energieneutraal wijn maken. En dat doen ze goed, want de eerste wijnen van Wijnhoeve Middeldorp vielen meteen in de prijzen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen.

Aardbei en kers

Deze Cuvée Vin Rosé 2019 scoorde tijdens de keuring in 2020 een bronzen medaille. Het is een blend van cabernet cantor en regent. De makers noemen het op het strakke etiket een frisfruitige rosé. En daarmee slaan ze de spijker op de kop. Hij toont beslist niet als een bleke rosé. De oranjeroze kleur is best intens. Ik snuif aroma’s op van aardbei en kers. En in de verte bespeur ik een beetje gras. Langs het glas glijden mooie vette tranen naar beneden. In de mond laat de rosé zich eerst en vooral van z’n zachte kant kennen.

Beetje kruidig

Ik proef het rode fruit en een hint van fruitsnoepjes. Daarna komt er ook iets kruidigs en een klein bittertje om de hoek kijken. Ik herken een beetje mint en iets van bleekselderij. De Cuvée Vin Rosé 2019 is een prima rosé. Fris, fruitig en een beetje kruidig. Echt een zomerwijn, die zich thuisvoelt op een terras. Hij komt ook goed uit de verf met een stukje Nederlandse kaas of bij de BBQ. Snel naar Nederlandse Streekwijnen!

Proefnotitie 4

Wijn: Cuvée Vin Rosé 2019
Domein: Wijnhoeve Middeldorp
Druif: cabernet cantor en regent
Serveertemperatuur: 10-12°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 13,19 (2021)

@DutchWine4You