Cuvée Signature Betuwe
Proefnotities

Klasse van de Rhône in Cuvée Signature uit de Betuwe

De meeste Nederlanders denken bij de Betuwe aan bloesem, aan fruit en aan boomgaarden. Niet aan wijngaarden. Dat moet rap veranderen, want er komen bijzondere wijnen uit de Betuwe. Dat bewijst deze Cuvée Signature 2017. In de buurt van het bescheiden Erichem maakten Diederik Beker en Arina van Leenen  de switch van akkerbouw naar wijnbouw. Dat moest een beter belegde boterham opleveren. Het avontuur begon in 2004 met pakweg 4.000 wijnstokken op 1 hectare.

Inmiddels hebben de twee een groot en succesvol wijnbedrijf. Er staan 21.500 wijnstokken op een perceel van 7 hectare. En de wijnen van het Betuws Wijndomein scoren op nationale en internationale wijnkeuringen. Ze zijn gemaakt van nieuwe druivenrassen. Die doen het goed op de kleibodem van de Betuwe en in het Nederlandse klimaat. De wijnen van het Betuws Wijndomein onderstrepen dat de naam van een druif er niet toe doet. Het gaat om de smaak van de wijn!

Intense aroma’s

En die mag er zijn! Deze rode Cuvée Signature 2017 van het Betuws Wijndomein is vegan. Dat betekent dat er alleen plantaardige hulpmiddelen zijn gebruikt. Het is een blend van de regent en de cabernet cortis. De wijn rijpte 12 maanden op Frans eiken. Dat verklaart de vanilletonen in de neus. De kleur is paarsrood. Diep en donker. En ook de aroma’s zijn verrassend intens. Ik ruik vooral zwart fruit, bramen en cassis. En wat aardse tonen. In de verte snuif ik de herfst op.  

Nog vriendelijker

Dit is een stevige en volle wijn. Het mondgevoel is een tikkie stroef. Niet vervelend. Ik proef naast zwart fruit ook een sigaartje. En een vleugje chocola en koffie. Het is een kruidige wijn. Met laurier en een plezierig pepertje. Op de achtergrond proef ik een beetje groene paprika. Dat zegt me dat de wijn nog best een poosje kan liggen. Hij is nu prima te drinken, maar over een jaartje zijn de tanines nog wat vriendelijker.

Niet verklappen

Deze Cuvée Signature 2017 is een complexe wijn, een topper van eigen bodem. Niet voor iedereen een wijn voor dit seizoen. Geen ramp. Hij wordt er bepaald niet minder van als je hem nog even rust gunt. De Cuvée Signature 2017 is al uitverkocht. Begrijpelijk. Bestel snel de editie van 2019 voordat het te laat is. En serveer hem over een paar jaar bij een plankje met harde kazen of een lekker stuk wild. Verklap niet waar de wijn vandaan komt. Je gasten zullen denken dat je hem in Avignon of Nîmes hebt opgepikt. Het lijkt de smaak van de Rhône, maar het is toch echt die van de Betuwe!  

5 druiventrossen

Wijn: Betuws Wijndomein
Druiven: regent en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 18,45

©DutchWine4You