Cuvee Rouge Overst
Proefnotities

Cuvee Rouge 2018 van Landgoed Overst is een stevig en toch fruitig feestje

Het begon in 2001 met de aankoop van 10 hectare landbouwgrond, tegenover de hoeve ‘Overst Voerendaal’. Door supermarktbaas Harry Meijers. Hij maakte een landgoed van de landerijen. Landbouwgrond werd natuurgebied. Met een Limburgs hellingbos, kalkgrasland, een hoogstamboomgaard van oude fruitrassen en een wijngaard: Landgoed Overst. Op korte afstand van de A79 wanen wandelaars zich in een paradijsje, dat is opgenomen in de Route des Vins Winthagen. En daar werd deze Cuvee Rouge 2018 gemaakt.

Ruud Verstegen nam het landgoed in 2005 over toen zijn schoonvader plotseling overleed. Hij runde een aantal supermarkten in de regio, maar besloot dat de erfenis van Harry Meijers het waard was. In 2009 nam hij een ingrijpend besluit. Ruud verkocht zijn supermarkten en maakte van Landgoed Overst een professioneel wijndomein. Hij teelt voornamelijk klassieke druivenrassen. Het zijn de witte auxerrois, müller-thurgau, pinot gris en riesling en de rode cabernet sauvignon, dornfelder en pinot noir. Daarnaast ook de ‘nieuwe’ regent.

Vakmanschap

In 2010 werd Ruud uitgeroepen tot de beste wijnmaker van de Lage landen. Het zegt iets over zijn passie voor het maken van wijn. De bodem van de oplopende helling tussen Voerendaal en Ubachsberg bestaat uit löss met een ondergrond van mergel. De druiven staan de hele dag in de zon. Ruud maakt zijn Limburgse landwijnen op zijn eigen manier: “Als ik iets niet begrijp, doe ik het niet.” Dat hij in ons koele klimaat raad weet met de cabernet sauvignon verraadt zijn vakmanschap.

Hout

Ruud durft het aan om zijn druiven lang te laten hangen. En de rode wijnen lang te laten rijpen op nieuw hout. Dat resulteert in mooie wijnen, zoals deze Cuvee Rouge 2018. De wijn is een blend van regent (50%), cabernet sauvignon (25%) en dornfelder (25%). De regent en dornfelder rijpten 9-12 maanden in vaten van 500 liter. En de cabernet sauvignon meer dan 2 jaar in nieuwe vaten van 225 liter. Het is een nieuwe blend van Landgoed Overst. Het resultaat mag er zijn. Dit is geen soepel doordrinkertje!

Opvallend zacht

Zodra de schroefdop van de fles gaat dwarrelen de tonen van rood en zwart fruit uit de paarsrode wijn omhoog. Ik snuif bramen en kersen op. Daar tussendoor zweven aroma’s van vanille. In de verte bespeur ik aardse tonen, een pepertje en iets van chocola. Het mondgevoel is sappig en opvallend zacht. De cabernet sauvignon zorgt voor stevigheid, maar het hout heeft z’n werk goed gedaan. Het fruit houdt de boventoon in deze Cuvee Rouge 2018. Naast het fruit en de vanille proef ik ook nog iets van leer en een bescheiden sigaartje.

Eentonig

Deze mooie wijn is nu prima te drinken. Toch ben ik erg benieuwd hoe hij er over een paar jaar voor staat. Dat moet een fruitig feestje met nog meer diepgang worden! De Cuvee Rouge 2018 is weer zo’n prachtige rode wijn van eigen bodem. Het is eentonig, maar moet gezegd worden! De wijn is te bestellen bij Goesting, de (online) winkel van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht.

Proefnotitie 4

Wijn: Cuvee Rouge 2018
Domein: Landgoed Overst Voerendaal
Druiven: regent, cabernet sauvignon en dornfelder
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 16,50

@DutchWine4You