Wolf Souvignier 2020
Proefnotities

Een boterzachte Souvignier 2020 uit het Brabantse land

De wolf op het etiket van deze Souvignier 2020 is niet van het serieuze soort. Hij ziet eruit alsof hij is weggelopen uit een komisch stripverhaal. En dat is maar goed ook. Een agressieve en grommende wolf past simpelweg niet bij deze zachte wijn. Het vriendelijke beest is het beeldmerk van Wijngoed Wolf. Niet de naamgever. Dat is namelijk de straat waar je dit nieuwe domein vindt. Het ligt aan de Wolfsdreef in Sint-Michielsgestel. Sinds 2016. Dat is het jaar waarin Laura den Hollander en Bas Klerx weer voet op vaderlandse bodem zetten.

Het duo vertrok in 2012 met een missie naar de Provence. Daar wilden ze het vak van wijnmaker leren en hun kennis bij diverse wijnhuizen in de praktijk brengen. Dat lukte. Hun droom was om daarna een eigen wijngaard te starten in het land van rosé en lavendel. Dat liep anders, omdat ze er voor kozen om hun kinderen in Nederland naar school te laten gaan. In de Meijerij van ’s-Hertogenbosch vonden ze een prachtig plekje om een wijngaard te realiseren. In dit stukje Noord-Brabant schijnt de zon vaak en regent het wat minder.

Sauvignac

Onder die gunstige omstandigheden produceren Laura en Bas onder andere hun Souvignier 2020. Op biodynamische wijze. Naast de souvignier gris en andere bekende klassieke en nieuwe druivenrassen selecteerden de twee heel bewust ook de calardis blanc en sauvignac. “De sauvignac is onze favoriet, omdat deze druif een heel aromatische wijn met veel smaak en zachte zuren oplevert. De frisgroene smaak vinden we heel goed bij Nederland passen.” Er staan inmiddels ruim 20.000 druivenstokken op een domein van 6 hectare.

Pure wijnen

Laura en Bas maken hun wijnen in harmonie met de natuur. Hun mentor is een wijnmaker met 30 jaar internationale ervaring. Hij roemde de kwaliteit van hun eerste wijn. “Hij leerde ons een belangrijke les. Heb vertrouwen in je wijn! Het is spannend om de wijn tijdens het vinificatieproces z’n gang te laten gaan en weinig te sturen. Dat levert uiteindelijk pure wijnen op.” Een van die wijnen staat nu voor m’n neus. In een fles met een sober en stijlvol etiket. Het is de Souvignier 2020, gemaakt van 100% souvignier gris.

Exotisch fruit

De wijn heeft een goudgele kleur. Diep en warm. Die kleur schept toch wel verwachtingen. En de aroma’s beantwoorden daaraan. Ik snuif tonen op van appel en peer, maar ook van meer exotische vruchten: abrikoos en ananas. In de verte bespeur ik een beetje honing en vanille. De Souvignier 2020 rijpte een poosje op eikenhout. Dat proef je. Maar het rijpe en exotische fruit voert de boventoon. De wijn heeft een plezierig zoetje. Op de achtergrond proef ik butterscotch, een duidelijk pepertje en een hint van mint.

Trots

De Souvignier 2020 is een volle en zachte wijn met veel smaak. Een beetje vettig. Het is vooral rijp fruit dat je proeft. Ook in de boterzachte afdronk. Het ondertoontje van eikenhout is bescheiden. De wijn doet het prima in combinatie met volle en stevige gerechten, zoals een Italiaanse pasta met een romige saus. Maar hij matcht ook goed met een zachte en volle kaas. Laura en Bas kunnen er trots op zijn dat ze in het Brabantse land zo’n mooie wijn hebben gemaakt! De Souvignier 2020 is online verkrijgbaar bij BOB.

Proefnotitie 4

Wijn: Souvignier 2020
Domein: Wijngoed Wolf
Druif: souvignier gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 19,95

@DutchWine4You