Cabertin Gelders Laren
Proefnotities

Cabertin 2020 is de laatste, maar zeker niet de minste zomerwijn!

Dit is de laatste rosé die we proeven, maar de zomer luiden we nog lang niet uit. Die gaat nog lekker even door. En de druiven koesteren zich nog even in de warme zon. Het gaat zo langzaamaan de kant op van een mooie oogst. De laatste zomerwijn die we keuren is zeker niet de minste! Het is de Cabertin 2020, een product van het domein dat misschien wel bekend werd dankzij de Kus van Thérèse. Het is Wijngoed Gelders Laren, eigendom van het hardwerkende duo Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen. Al het werk in de wijngaard doen ze met z’n tweetjes! De persoonlijke aandacht van het tweetal doet de wijnstokken en de druiven goed.

In 2012 begonnen Gert Jan en Diana met het maken van versterkte wijnen. Dat doen ze op dezelfde manier als de wijnboeren in de vallei van de Douro. Na een fermentatie van 2 tot 3 dagen voegen ze een zelfgestookte sterke drank toe. Maar het duo mag hun wijn geen port noemen. Dat is een beschermde geografische aanduiding.  Daarom noemen ze de look-a-likes in goed Nederlands gewoon versterkte wijnen. De rode variant staat in de winkel als Coulisse Rood Versterkt. Voordat hij de fles ingaat, rijpt hij 5 jaar op Amerikaans eiken vaten in de kelder van Neerlands Wijnmakerij in Bentelo.

Sterk en dik

De smaak doet denken aan een Ruby Reserve. De Coulisse Rood Versterkt matcht goed met oude kazen, chocola of een zoet desert. De eerste botteling viel in 2016 meteen in de prijzen tijdens de  Austrian Wine Challenge (AWC) in Wenen. In hun wijngaard van 2 hectare werken Gert Jan en Diana met 5 nieuwe druivenrassen. Dat zijn de witte cabernet blanc en solaris en de blauwe cabertin, pinotin en regent. De Coulisse Rood Versterkt maken zij van de cabertin. Dat is dezelfde druif waarvan ze ook de rosé maken, die we vandaag proeven. Een van de voorouders van de cabertin is de cabernet sauvignon. Het is een sterke druif met een dikke schil.

Bosvruchten

Deze Cabertin 2020 is net als de andere wijnen  van Wijngoed Gelders Laren keurig in het pak gestoken. Op de witte fles met schroefdop zit een fraai etiket. De aroma’s dansen nou niet echt dolenthousiast de fles uit. Daar is een walsje voor nodig. En dan snuif ik tonen van aardbei en bosvruchten op. In de verte bespeurt ik iets van sinaasappel en tuinkruiden. De smaak is fris en fruitig. Er komen nu ook frambozen en rode bessen om de hoek kijken. Ik proef een plezierig bittertje. Deze rosé is elegant en zacht. Er zit ook iets van honing en zelfs iets boterachtigs in.

Feestje voor je smaakpapillen

De aroma’s van de cabertin doen denken aan cabernet sauvignon of syrah. Dat proef je in deze rosé terug. Alleen de krachtige tannines ontbreken. De Cabertin 2020 heeft een volle en mooie afdronk, waarin het fruit de baas is. Combineer deze rosé met een kipgerecht of een zomerse salade. Dat is een feestje voor je smaakpapillen. Zin in? Bestel de Cabertin 2020 in de webshop van Design en Wijn. Op een prachtige nazomer!

Proefnotitie 4

Wijn: Coulisse Cabertin 2020
Domein: Wijngoed Gelders Laren
Druif: cabertin
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 14,50

@DutchWine4You