Goud voor wijn uit Montferland op Berliner Wein Trophy
Prijzen

Wijnen uit Gelderland op internationaal podium

Goed nieuws uit Berlijn! Er vielen Nederlandse wijnen in de prijzen tijdens de prestigieuze Berliner Wein Trophy (BWT). Het waren drie wijnen uit Gelderland. Opmerkelijk! Er was een gouden medaille voor Wijngoed Montferland uit Gendringen met een mousserende witte wijn, gemaakt van Johanniter. En er waren maar liefst twee medailles voor Wijnboerderij ’t Heekenbroek uit Drempt.  De Nederlandse wijnen komen langzaamaan in beeld bij internationale wijnprofessionals.  “Want zeg nu zelf, kwaliteit wordt altijd blind herkend!”

Nieuwe rassen
Dennis Doorakkers was een van de 230 juryleden tijdens de BWT. Hij schrijft over zijn ervaringen in een blog op nederlandsewijnboeren.nl.  Samen met zijn collega’s uit meer dan 40 landen mocht hij 7.590 wijnen uit 34 landen beoordelen. Deze cijfers geven aan dat de BWT een van de grootste wijnkeuringen van de wereld is.

De scores van de wijnen uit Gelderland is opmerkelijk, omdat ze gemaakt zijn van nieuwe druivenrassen.  Internationaal hebben deze rassen niet de reputatie van vertrouwde rassen, zoals chardonnay, pinot gris en pinot noir, die ook in Nederland verbouwd worden. In Limburg en Zeeland, de provincies van onze wijnpioniers, kom je de oude rassen tegen. Maar in het Brabantse land en boven de grote rivieren wordt er meer gewerkt met nieuwe rassen, zoals de Cabernet Cortis en Johanniter. De waardering voor de wijnen uit Gendringen en Drempt toont aan: onbekend, maar niet onbemind.

Absolute wereldtop
Dennis Doorakkers vraagt zich in zijn blog af hoe de Nederlandse wijnen zich inmiddels verhouden tot de rest van de wijnwereld. “Doet ons kleine kikkerlandje serieus mee op het wereldtoneel, of valt het, met alle respect, in de categorie van Haagse hopjes, Zeeuwse bolussen, Groninger metworst en andere folkloristische lekkernijen?”

Zijn conclusie na de BWT en de medailles voor de Gelderse wijnen: “Dat Nederland nog niet meedoet met de absolute wereldtop is zeker, maar dergelijke wijnen geven veel vertrouwen en getuigen van een enorme professionaliseringsslag. Doordat wijnboeren deze wijnen insturen naar internationaal erkende competities komen we langzamerhand in het zicht van de internationale wijnprofessionals. Want zeg nu zelf, kwaliteit wordt altijd blind herkend.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *