oranje wijngaard landman raalte nederlandse wijn dutch wine
Nieuws

Geen oranjekoorts! Wat moet ik nu met oranje rosé?

Het was een briljant marketingplan. Wijnboer Ralph Mulders sorteerde in 2019 voor op de uitbraak van oranjekoorts in 2020. De sportieve resultaten van Team NL tijdens het EK Voetbal en de Olympische Spelen zouden gevierd worden met zijn oranje rosé. Maar het liep anders. Corona gooide roet in het eten. Geen oranjefeestjes! Mulders bleef met 400 flessen oranje rosé zitten.

De meeste Nederlandse wijnboeren hadden deze zomer niets te klagen. Vakantiegangers gingen niet naar huis met wijn uit Piëmonte of de Provence, maar met een paar flessen van eigen bodem. Het was een van de weinige positieve effecten van de uitbraak van corona. Wijngaard De Landman deelde niet in dat geluk. In de bescheiden wijngaard aan de Tolhuisweg in Raalte bleef een flinke voorraad oranje rosé staan. Mulders was klaar voor een mooie zomer, maar de sportieve feestjes waarop hij anticipeerde werden uitgesteld.

Fris en fruitig
Nu is het herfst. Tijd voor zware wijnen bij een lekker stukje wild. Niet de tijd voor een jonge en frisse rosé. En Mulders was zo trots op zijn oranje wijn: “Je laat de schillen van de rode druif er tijdens het gisten een paar uur langer in zitten. Niet te lang, maar ook niet te kort. Dan krijg je een heel mooie oranje kleur. Toen we in het voorjaar gingen bottelen, zagen we meteen dat het ons goed gelukt was.” De rosé is volgend jaar ook nog prima te drinken. Maar dat ziet Mulders toch anders. “Rosé moet fris en fruitig zijn. Die moet je jong drinken.”

Rode wijn
Door de media-aandacht ziet het ernaar uit dat Mulders zijn voorraad toch nog kwijtraakt. “Mijn mailbox explodeert. Ik vermoed dat ik er wel van af kom. Met dank aan de media.” Mulders gaat in 2021 niet voor de herkansing. “Volgend jaar vieren we geen 75 jaar Vrijheid en of de grote sporttoernooien doorgaan, moeten we nog maar afwachten.” Hij maakt dit jaar ‘gewoon’ weer een rode wijn. Ook lekker.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *