Nieuws,  Wijnkeuring

Verrassend resultaat Wijnkeuring van de Lage Landen

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen vielen vooral de rode wijnen in de prijzen. Dat is verrassend. De witte wijnen van eigen bodem kregen eerder al veel waardering. Nu blijken ook de rode wijnen in opmars. Er werden bij de keuring 14 gouden medailles uitgereikt. Daarvan waren er 9 voor een rode wijn. De grootste slokop was Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Hij haalde 5 gouden medailles binnen, maakte de beste rode wijn en werd opnieuw een van de wijngaardeniers van het jaar. Er werden 76 zilveren en 126 bronzen medailles uitgereikt.

De jaarlijkse wijnkeuring werd georganiseerd door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN).  Er werden Belgische en Nederlandse wijnen beoordeeld. De keuring werd uitgevoerd door het Weinbauamt in Neustadt aan de Weinstrasse. Daar worden elke jaar pakweg 16.000 wijnen beoordeeld. De wijnen uit de Lage Landen werden gelijktijdig met de Duitse wijnen uit de Pfalz blind gekeurd. Door de uitbraak van COVID-19 zit een feestelijke prijsuitreiking er dit jaar niet in.

Een record
Nederlandse wijnen worden steeds populairder. Dankzij de goede kwaliteit. Dat is de constatering van de liefhebbers en vakmensen. De goede resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen zijn dan ook niet verbazingwekkend. De Duitse keurmeesters waren uitermate positief over de ingezonden wijnen uit. Er werden maar liefst 282 wijnen ingezonden. Dat is een record. En 216 wijnen verdienden een medaille.

Extreme omstandigheden
De helft van de ingezonden witte wijnen is van 2019. Dat was een jaar met extreme warmte. De temperatuur liep op tot boven de 40 graden. Deze bijzondere omstandigheden vroegen veel van de vakkennis van wijngaardeniers en wijnmakers. De rode wijnen komen vooral uit 2018, een extreem droog jaar. Dus: lagere zuurwaarden en hogere suikerpercentages. De resultaten van de keuring geven aan dat wijngaardeniers en wijnmakers ook daar adequaat op inspeelden. Zij verstaan hun vak!

Gouden wijnen
Een gouden medaille was er voor 5 wijnen van Wijngaard Sint Martinus uit Vijlen en 2 van Betuws Wijndomein uit Erichem . Eén keer goud was er voor wijnen van Chateau du Tets uit Goudriaan, Wijngaard Aan de Breede Beek uit Nijkerk, Wijngaard Hesselink uit Winterswijk, Wijngaard Kapelkeshof uit Grashoek, Wijngaard Steineberg uit Mesch, Wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle en Wijnkasteel Vandeurzen uit Lubbeek (B).

Beste wijngaardeniers
Beste wijngaardeniers van 2020 zijn Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Henk Breugem van Wijngaard Aan de Breede Beek en Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Beker en Beurskens staan ook in het rijtje van beste wijngaardeniers over de afgelopen 3 jaar. Daarin worden zij geflankeerd door Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *