Wijnkeuring lage landen
Nieuws,  Wijnkeuringen

Verrassend resultaat Wijnkeuring van de Lage Landen

Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen vielen vooral de rode wijnen in de prijzen. Dat is verrassend. De witte wijnen van eigen bodem kregen al veel waardering. Nu scoren ook de rode wijnen opvallend goed. De keurmeesters reikten 14 gouden medailles uit. Daarvan waren er 9 voor een rode wijn. De grootste slokop was Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Hij nam 5 gouden medailles meer naar huis. Ook kreeg hij de prijs voor de beste rode wijn. Daarnaast werd hij opnieuw een van de wijngaardeniers van het jaar. De keurmeesters deelden 76 zilveren en 126 bronzen medailles uit.

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseerde de jaarlijkse wijnkeuring.  De keurmeesters beoordeelden Belgische en Nederlandse wijnen. Dat gebeurde onder regie van het Weinbauamt in Neustadt aan de Weinstrasse. Dit instituut beoordeelt pakweg 16.000 wijnen per jaar. Dat gebeurt blind. De herkomst van de wijnen is niet bekend. Tegelijk met de wijnen uit de Lage Landen beoordeelden zij ook wijnen uit de Pfalz. Door de uitbraak van COVID-19 zat een feestelijke prijsuitreiking van de medailles er dit jaar niet in.

Record

Nederlandse wijnen worden steeds populairder. Dankzij de goede kwaliteit. Dat is de constatering van liefhebbers en vakmensen. De goede resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen zijn dan ook niet verbazingwekkend. De Duitse keurmeesters waren uitermate positief over de ingezonden wijnen. Er werden maar liefst 282 wijnen ingezonden. Dat is een record. En 216 wijnen verdienden een medaille.

Extreme omstandigheden

De helft van de ingezonden witte wijnen is van 2019. Dat was een jaar met extreme warmte. De temperatuur liep op tot boven de 40 graden. Deze bijzondere omstandigheden vroegen veel van de vakkennis van wijngaardeniers en wijnmakers. De rode wijnen komen vooral uit 2018, een extreem droog jaar. Dus: lagere zuurwaarden en hogere suikerpercentages. De resultaten van de keuring geven aan dat wijnmakers daar adequaat op inspeelden. Zij verstaan hun vak!

Gouden wijnen

Een gouden medaille was er voor 5 wijnen van Wijngaard Sint Martinus uit Vijlen en 2 van Betuws Wijndomein uit Erichem. Eén keer goud was er voor wijnen van Chateau du Tets uit Goudriaan, Wijngaard Aan de Breede Beek uit Nijkerk, Wijngaard Hesselink uit Winterswijk, Wijngaard Kapelkeshof uit Grashoek, Wijngaard Steineberg uit Mesch, Wijngaard Westerhoeve uit Oostkapelle en Wijnkasteel Vandeurzen uit Lubbeek (B).

Beste wijngaardeniers

Beste wijngaardeniers van 2020 zijn Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Henk Breugem van Wijngaard Aan de Breede Beek en Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Beker en Beurskens staan ook in het rijtje van beste wijngaardeniers over de afgelopen 3 jaar. Daarin worden zij geflankeerd door Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink.