Deel Achterhoek erkend als wijnregio (BOB), waaronder wijngaard Hesselink
Nieuws,  Wijnregio's

Stukje Achterhoek erkend als wijnregio (BOB)

De Europese Commissie heeft de omgeving van Winterswijk erkend als wijnregio. De bodem in dit stukje van de Achterhoek bestaat uit leem en kalk met een flinke humuslaag. Dat heeft een goede invloed op de volheid van de wijn. En de zonnige dagen en wat koudere nachten in het uiterste oosten van Gelderland leveren rijpere druiven en frisse, fruitige wijnen op. Daarom verdienen de wijnen uit het Nationaal Landschap Winterswijk een beschermde oorsprongsbenaming (BOB).

Kazen en vleesproducten
Een BOB beschermt streekproducten tegen namaak. Producten die het keurmerk van de beschermde oorsprongsbenaming dragen, moeten aan strenge regels voldoen. Sinds 1992 kent de Europese Unie drie beschermingscategorieën voor streekproducten. Dat zijn de beschermde oorsprongsbenaming (BOB), de beschermde geografische aanduiding (BGA) en de gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS).

De BOB gaat een stap verder dan de BGA. Producten met het BOB-keurmerk moeten gemaakt worden binnen de grenzen van het beschreven gebied en volgens een vastgesteld procedé. Er zijn in Europa meer dan 1500 producten beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Vooral Frankrijk en Italië hebben veel producten met een BOB. Het gaat dan vooral om kazen en vleesproducten, zoals de Camembert de Normandie en Prosciutto di Parma.  

Zes wijnregio’s
Wijngaard Hesselink en Wijngaard de Reeborghesch hebben de BOB Winterswijk aangevraagd. Er zijn op dit moment geen andere wijngaarden in dit gebied, dat bekend staat om zijn coulisselandschappen en de steengroeve met fossielresten.  Een wijn kan beschermd worden als BOB of als BGA. Bij een BOB is de link tussen de wijn en zijn geografische oorsprong duidelijker: 100% van de druiven moet uit het aangegeven gebied komen.

Er zijn in Nederland nu 6 wijnregio’s met een BOB. Naast Winterswijk zijn dat het naburige Oolde, het Overijsselse Ambt Delden en in Limburg het Mergelland, de Maasvallei en Vijlen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *