Wijnkeuring Lage Landen
Nieuws

Records sneuvelen bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2021

Op zondag 12 september worden de medailles en ereprijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 uitgereikt. Dat gebeurt in Kasteel Amerongen. Er sneuvelen records. Het aantal ingestuurde wijnen is groter dan ooit: 294. Ook het aantal deelnemende wijngaarden was nog nooit zo groot: 70. Het aandeel van de mousserende en rode wijnen neemt toe. DutchWine4You publiceert de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen meteen na de prijsuitreiking.

Traditiegetrouw voerde het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse de wijnkeuring uit. In opdracht van de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). De jury proefde volgens de protocollen van het Weinbauamt alle wijnen blind. Tegelijk met de wijnen uit België en Nederland beoordeelde ze ook de wijnen voor de jaarlijkse Landesprämierung van de deelstaat Rheinland-Pfalz.

Medailles en prijzen

Het reglement van de wijnkeuring bepaalt dat de wijnen in alle categorieën komen in aanmerking voor een gouden, zilveren of bronzen medaille of een zegel (oorkonde). Er zijn 6 categorieën:

  1. Witte wijn en blanc de noirs
  2. Rosé wijn
  3. Rode wijn
  4. Parelwijn
  5. Mousserende wijn
  6. Zoete wijn

Daarnaast zijn er ereprijzen voor de wijngaarden. Het gaat om een prijs voor de wijngaard met de beste wijn per categorie. Bovendien is er een prijs voor de beste wijngaard van 2021.Tenslotte is er een oevreprijs voor de wijngaardeniers met het beste resultaat in de keuringen over de afgelopen 3 jaar.

Duizenden wijnen

De proevers van het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse beoordeelden in totaal duizenden wijnen. Naast de wijnen uit België en Nederland beoordeelden zij wijnen uit gerenommeerde Duitse wijnregio’s, zoals Ahr, Moezel, Pfalz en Rheinhessen. In deze gebieden ligt de nadruk op klassieke druivenrassen, zoals de riesling. De ingestuurde wijnen uit België en Nederland werden voor een groot deel gemaakt van nieuwe, innovatieve druivenrassen. Een deel van de wijnboeren dat klassieke rassen verbouwt, neemt niet deel aan de wijnkeuring.

@DutchWine4You