Plukkers
Nieuws

Het beleven van de oogst is voor bikkels en niet voor mooi-weer-plukkers

Druiven plukken. Dat is een heerlijke manier om te onthaasten. Een paar dagen niet op kantoor, maar lekker werken in de buitenlucht. De oogst is voor veel mensen een belevenis. Grote wijndomeinen, zoals De Colonjes in Groesbeek en Sint Martinus in Vijlen, prikken nu de datum. Daarmee start ook de werving van plukkers.  De aanmelding is niet vrijblijvend. Mooi-weer-plukkers kunnen de wijnboeren niet gebruiken. Bikkels hebben ze nodig!

Het moment van de oogst is afhankelijk van verschillende factoren. Het ene druivenras rijpt vroeger dan het andere. De weersomstandigheden vlak voor en tijdens de oogst spelen ook een rol. Slechte omstandigheden dwingen de wijnboer soms om eerder te oogsten. Kleinere wijngaarden met een beperkt aantal druivenrassen wachten nog even met het prikken van de oogst. Het komt aan op de perfecte timing.

De Colonjes

De belangstelling om de oogst mee te beleven is groot. Er zijn nogal wat mensen die er stiekem van dromen om wijnboer te zijn. Al is het maar voor 1 dag. Daar speelt De Colonjes op in. Tegen betaling van  € 24,50  doe je 1 dag mee met de oogst. Daarvoor krijg je een uitleg van wijnboer Adam Dijkstra over de techniek van het oogsten, een wijnboerenlunch en een afsluitende BBQ met een wijnboerenmaaltijd. Daarbij serveert De Colonjes natuurlijk een passend glas wijn.

Sint Martinus

Sint Martinus focust met de plukdagen op het 2e, 3e en 4e weekend van oktober. De wijngaard wil voorkomen dat plukkers zich enthousiast aanmelden, maar op een druilerige dag toch thuis blijven. Daarom berekent Sint Martinus een inschrijfgeld van € 15,00. De plukkers krijgen dat na een dag in de wijngaard weer terug. Met een mooie fles wijn. Sint Martinus begint de plukdag met uitleg en koffie en vlaai. Halverwege de dag zorgt een lokaal restaurant voor een lunch met een glas wijn en aan het einde van de dag is er een afsluitende borrel.

Inschrijving nodig

De oogst gaat door. Weer of geen weer. Daarom is betaling en inschrijving vooraf nodig. De wijndomeinen moeten voorkomen dat ze met hun druiven en hun voorraad proviand blijven zitten. Het beleven van de oogst is een feest met een en al gezelligheid. Maar het is wel een feest voor bikkels. Niet voor mooi-weer-plukkers.


©DutchWine4You