Extreme regenval Limburg
Nieuws

Extreme regenval veroorzaakt weinig schade in Limburgse wijngaarden

Het is een ramp. Limburgse dorpen en stadjes zijn overspoeld door water. De schade in de wijngaarden lijkt mee te vallen. Dat is de voorzichtige conclusie na de extreme regenval en de enorme watervloed van de afgelopen dagen. De meeste wijngaarden liggen hoog. Het water stroomde naar beneden. De kelders van Sint Martinus in Vijlen dreigden onder te lopen, maar dat gevaar is geweken. Het kolkende water veroorzaakte op hellingen mogelijk wel bodemerosie.  Intussen leven de Limburgse wijnboeren mee met de collega’s langs de Ahr in Duitsland. Daar is de schade enorm.

De extreme regenval veroorzaakte afgelopen woensdag wateroverlast in de kelders van Sint Martinus. In de omgeving van het bezoekerscentrum laat de bodem amper water door. De wijngaard cancelde meteen de geplande proeverijen en rondleidingen. De deur ging op slot. Het dorp Vijlen was op dat moment al onbereikbaar met de auto. Inmiddels zijn de lekkages verholpen. Proeverijen en rondleidingen zijn hervat. De schade valt mee.

Gevaarlijk en onbegaanbaar

Domein Holset in Lemiers (tussen Vaals en Vijlen) laat weten dat de wijngaarden de extreme regenval hebben doorstaan: “We hopen dat de planten zich goed herstellen.” De wegafsluitingen zijn opgeheven. De meeste wijngaarden zijn weer bereikbaar. Toch waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg nog voor gevaarlijke en zelfs onbegaanbare wegen. Het advies aan toeristen is om het getroffen gebied te mijden. Visit Limburg communiceert deze boodschap ook met alle bezoekers van de website.

Ravage

Na de extreme regenval is er werk aan de winkel in de wijngaard, maar de bodem is nu kwetsbaar en zompig. De tractor kan de wijngaard niet in. “Dat is lastig,” volgens Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg in Ulestraten. “We moeten loof snijden en na al die regen is gewasbescherming ook hard nodig.” Hij maakt zich echter meer zorgen om de collega’s langs de Ahr. “De wijnvaten drijven in de kelders en zelfs door de straten, hoor ik. Tankstations zijn ondergelopen. Zelfs in de wijngaarden ruik je de geur van benzine. Het is een ravage daar. De collega’s die ik ken, zijn niet te bereiken. Volgende week maar eens kijken of we de helpende hand kunnen bieden.”

©DutchWine4You