Route des Vins
Nieuws

5e Route des Vins onderstreept Limburgse ambities met wijntoerisme

Zuid-Limburg maakt werk van wijntoerisme. Op 14 juli werd de 5e Route des Vins door het Limburgse heuvelland gepresenteerd. Dat gebeurde op Wijngoed Raar Saint Remy in Meerssen. De route is een productie van Visit Zuid-Limburg in samenwerking met de gemeente Meerssen. Hij is 9 kilometer lang en voert wandelaars langs drie wijndomeinen: Wijngoed Raar Saint Remy, Domein  De Wijngaardsberg en Wijngaard Raarberg. Informatiepanelen langs de route delen feiten en weetjes over Limburgse wijngaarden.

Het was de bedoeling dat de 5e wijngaardwandeling in serie Route des Vins in het voorjaar van 2021 gelanceerd zou worden. Dat is niet gelukt. Maar wandelaars kunnen nu toch echt hun veters strikken voor een wandeling langs wijngaarden en fraaie vergezichten rond Meerssen. Eerder werden al de Route des Vins Noorbeek (8 km), Winthagen (8 km), Wahlwiller-Eys (10 km) en Ubachsberg (12 km) uitgebracht. Later in 2021 presenteert Visit Zuid-Limburg ook nog wijngaardwandelingen rond Berg en Terblijt (12 km) en Vijlen-Holset (11 km).

Smartphone

De bewijzering langs de routes is dik in orde, maar je moet als wandelaar blijven opletten. De bordjes met het logo van de Route des Vins zijn klein en een enkele keer amper zichtbaar. Daarom is het handig om tijdens het wandelen een app te gebruiken. RouteYou voldoet prima. De app kun je rechtstreeks downloaden vanaf de website. Op je smartphone navigeer je live. Als je het spoor bijster bent, kom je daar razendsnel achter. De nieuwe wijngaardwandeling staat al online.

Nieuwe Bourgondiërs

De directeur van Visit Zuid-Limburg is blij met de 5e wijngaardwandeling. “De wijncultuur zit in het DNA van onze regio. Samen met gemeenten zien wij kansen om daar meer werk van te maken. Zuid-Limburg is voor Nederland een unieke wijnregio. Hiermee trekken wij nieuwe Bourgondiërs naar Zuid-Limburg,” aldus Anya Niewierra. Daar sluit Peter Hovens bij aan. Hij is de trotse wethouder van Meerssen: “In 968 werd er al melding gemaakt van wijnstokken langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De prachtige wijnroutes laten bezoekers en onze eigen inwoners genieten van alles wat onze mooie en heuvelachtige regio te bieden heeft.”

Wateroverlast

Hovens rekent er op dat ook Meerssen zelf een graantje meepikt van de nieuwe Bourgondiërs die naar Limburg komen. Naast de wijnbouw heeft de gemeente meer te bieden. Meerssen heeft een rijk religieus verleden. De sporen daarvan kom je ook tijdens deze Route des Vins volop tegen. Zuid-Limburg werd een paar weken geleden zwaar getroffen door het wassende water. De ellende is nog niet voorbij, maar toeristen zijn weer bijzonder welkom. De Route des Vins zijn een extra reden om naar deze mooie regio te gaan en de Limburgers een steuntje in de rug te geven!  

©DutchWine4You