-
Perswijn deelt punten uit en zet Nederlandse wijnen naast internationale concurrentie
Nederlandse wijn is prima te drinken. Ook voor verwende wijnliefhebbers. Dat concludeert Perswijn na de beoordeling van meer dan 100 Nederlandse wijnen. Het motiveert het wijnmagazine om de lat in 2022 wéér iets hoger te leggen. Perswijn deelt punten uit. Geen sterren, zoals in 2021. “Daarmee zetten we Nederlandse wijnen nu dus virtueel af tegen alle andere wijnen in de wereld.” Het domein dat dit jaar over de hele linie de meeste complimenten mag incasseren is De Wijngaardsberg van Jules Nijst.
-
Wijnboer Henk Marmelstein uit Winterswijk zet zijn wijngaard te koop
Hij is de wijnpionier van de Achterhoek en telde in december vorig jaar 83 kaarsjes op zijn verjaardagstaart. “Dat is wel zo ongeveer de reden dat ik mijn wijngaard moet verkopen,” bekent Henk Marmelstein. Het gaat hem aan het hart. “Maar het is nodig”. De Reeborghesh is een wijngaard van 2 hectare groot en pakweg 20 jaar oud. De wijnstokken zijn volwassen. Het domein rond de woning van Henk is helemaal ingericht op wijnbeleving. “De mensen weten de weg naar de wijngaard wel te vinden. Ik heb aan belangstelling geen gebrek”.
-
17 hectare en 74.000 wijnstokken groei voor de Nederlandse wijnbouw in 2022
Nederlandse wijn is populair. Om het hele jaar door aan de vraag te kunnen voldoen, kiezen wijnboeren voor de uitbreiding van hun bedrijf. De groei voor de Nederlandse wijnbouw gaat in 2022 gestaag verder met de aanplant van 17 hectare en ongeveer 74.000 wijnstokken. Dat is een groei met ongeveer 5%. In absolute aantallen is de groei vergelijkbaar met die in 2021. De 198 commerciële wijndomeinen bewerken nu gezamenlijk 362,5 hectare [1].
-
Na lastig wijnjaar 2021 toch weer 1 miljoen flessen Nederlandse wijn
De bottelmachines draaiden de afgelopen maanden op volle toeren. De meeste wijnen van 2021 zijn weer verkrijgbaar. Dat is een goed moment om terug te blikken op het lastige wijnjaar 2021. De Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) maakte bekend dat de Nederlandse wijnboeren ruim 750.000 liter wijn produceerden. Dat is toch weer goed voor 1 miljoen flessen wijn, onder andere dankzij de uitbreiding van het aantal hectare. Maar hoe zit het met de kwaliteit?
-
Wijnboeren willen met BOB Twente kwaliteit regionale wijnen bewaken
Twente ontpopt zich na de Achterhoek en Zuid-Limburg als een heuse wijnregio. In 2022 neemt het aantal hectare aan wijngaarden opnieuw toe. En voor 2023 is opnieuw een uitbreiding voorzien. De wijnboeren investeren ook in de kwaliteit van de wijn. Om dat te onderstrepen besloten ze om samen een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) aan te vragen. Een kwaliteitskeurmerk BOB Twente stelt hoge eisen aan de productie van de wijn. En het beschermt het regionale en unieke karakter ervan.
-
In 2022 opnieuw forse groeispurt voor Nederlandse wijnbouw
De Nederlandse wijnbouw is een voetnoot in de nationale agrarische activiteiten. Maar de groei zet door. Kwalitatief en kwantitatief. In 2022 doen de wijnboeren er opnieuw een schepje bovenop. Er gaan voor zover nu bekend dit voorjaar 66.200 nieuwe wijnstokken de grond in. Dat is goed voor een groei met 14 hectare. Het zijn vooral de bekende en grote domeinen die verder doorgroeien, zoals de Apostelhoeve, De Kleine Schorre en Wijngoed Thorn.
-
Wilhelmus op het culinaire plein is pure promotie voor Nederlandse wijn
Koningsdag is voorbij. Maastricht geniet nog na van een bourgondisch en uitbundig feest. De koninklijke familie kreeg de kans om te proeven van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft. Stan Beurskens presenteerde op het culinaire Onze Lieve Vrouweplein een speciale wijn aan de jarige koning en zijn familie: “Natuurlijk vernoemd naar u: Wilhelmus.” En vanzelfsprekend wilde de koning even proeven: “Heel graag!” Toen de koning naar de volgende culinaire hotspot wandelde, toonde koningin Máxima nog net iets meer interesse: “Is dit een dessertwijn…?”
-
Vandalen richten forse vernielingen aan op Wijndomein Riesenberg in Gronsveld
Wie doet zoiets? In de loop van de dag vernielden een of meer vandalen de palen en draden bij de jonge druivenplanten op Wijndomein Riesenberg in Gronsveld. De schade is aanzienlijk. En de verslagenheid is groot. Maurice Warnier is een van de oprichters van het domein. Hij kan alleen maar gissen naar de motieven achter de vernielingen: “De inwoners van Gronsveld en De Heeg zijn er trots op dat de wijnbouw na lange tijd weer terug is. Ik ken geen mensen die kapot willen maken waar wij zoveel tijd en energie in gestopt hebben.”
-
Community van Vivino zet Cuvée XII van Apostelhoeve tussen witte toppers
De Apostelhoeve scoort bij de Nederlandse community van Vivino. De gebruikers van de app belonen de Cuvée XII met een 5e plaats onder de beste 10 witte wijnen. Dat is een felicitatie waard. De Limburgse wijn is de enige van eigen bodem die een plekje in de lijstjes van Vivino verovert. Er staan geen andere Nederlandse wijnen tussen de beste rode wijnen, beste roséwijnen en beste mousserende wijnen.
-
Nederlandse wijnboeren doorstaan lakmoesproef met koud voorjaar en kleddernatte zomer
Minder volume. Maar prima kwaliteit. Dat lijkt de voorlopige conclusie in een uitdagend wijnjaar, waarin koude en regen de wijngaarden teisterden. Nu is de oogst in volle gang en hier en daar zelfs al voorbij. Wat betekenen de extreme weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer voor het wijnjaar 2021? Een rondje langs de velden maakt duidelijk dat de meeste wijnboeren de lakmoesproef goed doorstaan. “De nachtvorst in mei zorgde voor meer dan een halvering van onze oogst. De kwaliteit van de trossen is prima, maar het volume een stuk minder,” aldus Paul Bosse van Domaine De Brabantse Wal.
-
“Misschien wordt het tijd dat Perswijn zo’n gids over Nederlandse wijn uitbrengt”
“Het is wel tijd voor een gids over Nederlandse wijn. Daar hebben wij ideeën over. Nederlandse wijn leeft enorm,” dat zegt Lars Daniëls van Perswijn. Het wijnmagazine voor liefhebbers en professionals keurt elk jaar Nederlandse wijnen. “Wij zijn wars van chauvinistisch gedoe. Daarom behandelen we Nederlandse wijn als iedere andere wijn.” Van diverse wijnlanden publiceerde Perswijn al een supplement bij het magazine. “Misschien wordt het tijd dat Perswijn zo’n gids over Nederlandse wijn uitbrengt.” .
-
Flessen van Zeeuws wijndomein Zilte Trots binnen 2 weken uitverkocht
De 1e oogst van Zeeuws wijndomein Zilte Trots in Yerseke was binnen 2 weken uitverkocht. Op 4 september ging de wijn in de verkoop en op 20 september was er al geen fles meer te krijgen. Dat is misschien iets minder bijzonder dan het lijkt, want de opbrengst van een 1e oogst is beperkt. In dit geval ging het om 400 flessen met een blend van de populaire johanniter en solaris. De komende jaren moet de wijngaard 5.000 flessen per jaar opleveren. Daar gaan de 800 stokken van de souvignier gris zeker bij helpen. Die zijn dit voorjaar aangeplant.