-
Domein Bergen, een belofte voor de toekomst
In het vlakke land van Noord-Holland vind je het veelbelovende stuk land van Sico de Moel: Domein Bergen. Er is nu nog niks te zien, maar hier plant de chef van L’invité straks een wijngaard aan. Hij doet dat met pakweg 70 investeerders. Zij hebben vertrouwen in zijn plannen. Domein Bergen wordt een members-only wijngaard. Sico de Moel droomt van topwijnen die niet te koop zijn. Alleen zijn gasten en investeerders kunnen ervan genieten.
-
Wijnboeren plussen en minnen aan het eind van 2020
Geen uitmuntend, maar een goed wijnjaar. Dat is de conclusie van de Nederlandse wijnboeren aan het eind van 2020. Los van de kwaliteit van de wijn is het geen jaar om snel te vergeten! De uitbraak van corona veranderde alles. Door het toerisme in eigen land was er meer belangstelling voor Nederlandse wijn. Maar omdat restaurants de deur moesten sluiten, raakten wijnboeren een belangrijke afzetmarkt kwijt.
-
Domein Holset kiest voor klassiekers bij uitbreiding
Domein Holset breidt uit. Met een nieuwe wijngaard van 3,5 hectare komt het totaal op 10 hectare. Na uitgebreid bodemonderzoek kiest de wijnbouwer voor de klassiekers Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir. De ambitie is om daarmee wijnen te gaan produceren binnen de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland, de Nederlandse variant van de Franse AOC. De uitbreiding in hectares betekent op termijn ook uitbreiding van het assortiment .
-
De Apostelhoeve met 3 keer goud in wereldtop
De Apostelhoeve nam deel aan Le Mondial des Vins Blancs in Straatsburg. Wijnboer Mathieu Hulst kwam met 3 gouden medailles naar huis. Een indrukwekkend resultaat! De beste domeinen uit de wereld namen deel aan de keuring. Met 3 x goud gaf de Apostelhoeve topdomeinen uit de Elzas het nakijken. “Als ik kijk naar al die grote namen die goud en zilver hebben gewonnen, duizelt het mij voor ogen,” bekent de trotse wijnboer uit Maastricht.
-
Derde generatie stapt in familiebedrijf Apostelhoeve
De Apostelhoeve maakte bekend dat Robin en Gilbert Hulst zijn toegetreden tot het bedrijf. Daarmee is de toekomst van het oudste wijnbedrijf van Nederland gewaarborgd. Vader Mathieu Hulst is er trots op. De Apostelhoeve bestaat 50 jaar. Dat bijzondere jubileum kon helaas nog niet groots gevierd worden. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. In 2023 viert de familie Hulst de 50e oogst. En vandaag heffen zij het glas op de toekomst van hun familiebedrijf.
-
Verrassend resultaat Wijnkeuring van de Lage Landen
Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen vielen vooral de rode wijnen in de prijzen. Dat is verrassend. De witte wijnen van eigen bodem kregen al veel waardering. Nu blijken ook de rode wijnen in opmars. Er werden bij de keuring 14 gouden medailles uitgereikt. Daarvan waren er 9 voor een rode wijn. De grootste slokop was Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Hij haalde 5 gouden medailles binnen, maakte de beste rode wijn en werd opnieuw een van de wijngaardeniers van het jaar. Er werden 76 zilveren en 126 bronzen medailles uitgereikt.
-
Eigen wijnmakerij voor bruiswijnen Domein Holset
Domein Holset in Lemiers (Vaals) zet een nieuwe stap vooruit. De vier bruiswijnen van het huis worden vanaf dit najaar op het domein gemaakt, inclusief de tweede gisting op de fles. Dat is uniek in Nederland. Met de komst van oenoloog Peter van den Berg en de inrichting van een eigen wijnmakerij kan Domein Holset beter inspelen op specifieke vragen, onder andere van toprestaurants die dromen van een eigen cuvee.
-
De zilte bubbels van de Zuiderzeebodem komen eraan
De duurste bubbels van Flevoland smaken naar de zeebodem. Dat verklappen de gasten die als eersten de Bruut & Bruizend 2018 mochten proeven. “Of ik het mij nu verbeeld of niet: ik proef de zilte bodem van de Zuiderzee!” Het gebeurde tijdens het besloten verjaardagsfeestje van wijnmaker Silvia Anthonj. In oktober gaan de bruisende bubbels van wijngaard MinZeven uit Lelystad in de verkoop. Daar is veel aan voorafgegaan…
-
Het wonder van de kloosterwijn
De zusters van Sint-Catharinadal in Oosterhout verkochten in 5 dagen tijd maar liefst 20.000 flessen wijn. Met de hulp van de marketeers van ‘Breda maakt mij blij’. Het was nodig. Door corona ging een mooie deal om de kloosterwijn aan de man te brengen niet door. De vliegmachines van de KLM bleven aan de grond. Op hoog niveau werd er dus geen heerlijke blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris geschonken. Maar het wonder is geschied. De flessen gingen toch nog als zoete broodjes over de toonbank.
-
Nederlandse kwaliteitswijnen in de supermarkt
Patrick van der Fits brengt onder de vlag Nederlandse streekwijnen pareltjes van eigen bodem in de supermarkt. “Sommige wijnboeren hebben liever niet dat hun kwaliteitsproduct in de supermarkt ligt, maar anderen hebben er geen enkel probleem mee.” Supermarkten in Abcoude, Amstelveen, Heemskerk, Oegstgeest, Middelbeers en Wassenaar hebben de primeur.
-
Het mirakel van Wijngaard Saalhof
Overal in Nederland maken wijnboeren een goede wijn. Zelfs op plekken waar je dat nou niet meteen verwacht. Het bewijs? Een wijn uit de platte en winderige polder van Noord-Holland was goed voor een bronzen medaille op de internationale keuring van het Staatliches Weinbouwinstitut Freiburg. Daar is de maker, Siem Loos van Wijngaard Saalhof, maar wat trots op: “Het is fantastisch dat je in zo’n grote competitie een bronzen medaille behaalt met een Nederlands product.” De naam van de soepele en lichtvoetige mousserende wijn spreekt boekdelen: ‘Mirakel uit West-Friesland’.
-
Stukje Achterhoek erkend als wijnregio (BOB)
De Europese Commissie heeft de omgeving van Winterswijk erkend als wijnregio. De bodem in dit stukje van de Achterhoek bestaat uit leem en kalk met een flinke humuslaag. Dat heeft een goede invloed op de volheid van de wijn. En de zonnige dagen en wat koudere nachten in het uiterste oosten van Gelderland leveren rijpere druiven en frisse, fruitige wijnen op. Daarom verdienen de wijnen uit het Nationaal Landschap Winterswijk een beschermde oorsprongsbenaming (BOB).