Witte druiven

Witte druiven in Nederlandse wijngaarden

Een druif met een licht gekleurde schil is een witte druif. De schil is echter niet echt wit. Hij is meestal lichtgroen. De schil van bijvoorbeeld de pinot gris is zelfs roze. Toch noemen we alle druivenrassen met een lichte kleur witte druiven. De eerste druiven van de Vitis vinifera waren allemaal blauw. Een natuurlijke mutatie zorgde voor witte druiven.

In de regel maakt een wijnboer van witte druiven een witte wijn en van blauwe druiven een rode wijn. Maar het vruchtvlees van een druif is kleurloos. Dat betekent dat hij van blauwe druiven óók een witte wijn kan maken. Daarvoor moet hij de most zo snel mogelijk scheiden van de schil.

Wit of rood?

Het maken van witte wijn begint met het kneuzen en ontstelen van de druiven. Daarna scheidt de wijnboer nog vóór de gisting de most van de pitten en schillen. Zo voorkomt hij dat de wijn te veel zuren en bitters krijgt. Die horen niet thuis in een witte wijn. Bij het maken van een rode wijn scheidt de wijnboer de most pas ná de gisting van de pitten en schillen. Dat geeft de rode wijn z’n kleur en tannines.

Beschrijvingen

In onderstaand overzicht vind je in alfabetische volgorde een korte beschrijving van alle witte druiven die in Nederlandse wijngaarden geteeld worden. De klassieke en zogenaamde hybride rassen staan door elkaar heen. Het onderscheid tussen die twee is achterhaald. De jongste generaties hybride rassen zijn erkend als rassen van de soort Vitis vinifera. Let op: de naam van een druif schrijven we met een kleine letter (chardonnay) en de naam van een wijn met een hoofdletter (Chardonnay). Druif is vrouwelijk, dus een zij. En wijn is mannelijk, dus een hij. Wil je meer weten over een specifieke druif? Klik dan op de vetgedrukte naam van de druif.

Witte druiven

Auxerrois

De genetische vingerafdruk van de auxerrois bewijst dat het een kruising is tussen de gouais blanc  en pinot noir. Bekende synoniemen zijn auxerrois blanc en pinot auxerrois. De roots van de auxerrois liggen in Elzas-Lotharingen.

Ze staat vooral in wijngaarden in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. De auxerrois doet het goed in een koel klimaat. Daarom is ze ook populair in België en Nederland.

In het glas presenteert de auxerrois zich als een frisse en fruitige wijn met milde zuren. Ze heeft armoa’s van appel en peer, bloemen en gras. Er zijn nogal wat Nederlandse wijnproducten die een monocépage van de auxerrois maken. Toppers zijn onder andere die van de Apostelhoeve en De Kleine Schorre.

Chardonnay

De chardonnay is een van de bekendste druivenrassen ter wereld. Het is een kruising tussen de gouais blanc en pinot noir, zoals een heleboel wijnen met hun roots in het noordoosten van Frankrijk. Ze staat op de 5e plaats van meest geteelde druiven ter wereld.

De druif komt in heel de wereld voor. Ze doet het goed in Frankrijk, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika en Australië en Zuid-Afrika. Dat zorgt voor heel veel smaak- en stijlvariaties. Wijnmakers gebruiken haar voor het maken van stille en mousserende wijnen. Ook in Nederland.

In het glas ontpopt de ‘Nederlandse’ Chardonnay zich als een frisse en lichte wijn met subtiele tonen van groene appel, citroen, meloen en peer. Typerend is de botersmaak, hoewel die in de wijnen uit warmere streken het sterkst naar voren komt. De Chardonnay van De Wijngaardsberg is een topper.

Pinot gris

De pinot gris is een witte druif met een roze schil. Het is een spontane mutatie van de pinot noir. Daarmee is ze lid van de beroemde Burgunder-familie. De roots van de pinot gris liggen waarschijnlijk in de Bourgogne.

Ze staat vooral in wijngaarden in Duitsland, Frankrijk en Italië. De pinot gris in een koel klimaat levert goede wijnen op. Nederlandse wijnhuizen maken een goede Pinot Gris. Ze kunnen de concurrentie met beroemde wijnhuizen uit de Elzas aan.

In het glas laat de Pinot Gris zich kennen als een smaakvolle en kruidige wijn met een tropisch tintje. Ze heeft aroma’s van bloemen en exotisch fruit, amandel en laurier. Helaas is de productie in Nederland beperkt. Een topper is de Pinot Gris van Wijngoed Thorn.

Riesling

Een van de voorouders van de riesling is de gouais blanc. De riesling is misschien wel de beste druif ter wereld. Ze is lang houdbaar en prima in staat om met behoud van haar eigen identiteit het terroir goed uit de verf te laten komen.

Haar roots liggen waarschijnlijk in de Elzas, het meest Duitse stukje Frankrijk. Ze is over bijna de hele wereld aangeplant. Het meest in Duitsland. Wijnmakers gebruiken haar voor het maken van beendroge en zeer zoete, stille en mousserende wijnen. Ook in Nederland.

In het glas ontpopt de ‘Nederlandse’ Riesling zich als een vriendelijke wijn die de strakke tonen van groene appel combineert met die van exotisch fruit. Typerend voor wat oudere Rieslings is het aroma van petroleum. Kenners waarderen dat. Het kleine Domein Steenberg maakte een prachtige Riesling.

De tekst voor deze pagina is nog niet compleet.