Wijn alcohol gezondheid nederlandse wijn dutch wine

Wat is wijn?

Het is nog niet zo lang geleden dat wijn het exclusieve domein was van een kleine kring van ingewijden. Meestal heren. In een rokerige salon dansten ze de wals. Niet met hun vrouw, maar met een glas wijn. Met een interessante blik snoven ze wat en slurpten ze wat. En in een soort geheimtaal beschreven ze hun bevindingen. Wat een snobs.

Wijn is er om van te genieten. Dat is niet voorbehouden aan een bepaalde elite. Wijn is er voor iedereen. Snobs hebben vaak niet veel meer te bieden dan vooroordelen. Maar die zijn niet interessant. Het gaat erom wat jij van een wijn vindt. Je kunt er meer van genieten als je het met aandacht en een beetje kennis van zaken drinkt. Daarom nodigen wij je uit om mee te gaan op ontdekkingsreis. Naar wijn in het algemeen en Nederlandse wijn in het bijzonder.

Alcoholische drank

Er zijn een heleboel fruitsoorten waarvan je wijn kunt maken. Maar waag het niet om al die drankjes wijn te noemen. Alleen de alcoholische drank die gemaakt is van druiven mag je wijn noemen. Dat is zo vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Wijn is dus een beschermde aanduiding. En daarin zit ook een waarschuwing verstopt, want het gebruik van alcohol is niet zonder risico. Je moet er verstandig mee omgaan. Te veel alchohol is slecht voor je gezondheid.

Wijndruiven

Van tafeldruiven kun je geen wijn maken. Daar heb je echt wijndruiven voor nodig. In vergelijking met tafeldruiven zijn wijndruiven kleiner en zoeter. Ze hebben pitten en een dikkere schil. Dat maakt ze geschikt om wijn van te maken. De klassieke wijndruiven in Europa zijn te herleiden tot de soort Vitus vinifera. Het gaat om duizenden rassen, zoals chardonnay en merlot.

Vitus vinifera

Er wordt ook gewerkt aan nieuwe druivenrassen, bijvoorbeeld door kruisingen. Dan ontstaat er een nieuw ras uit twee druivenrassen die afkomstig zijn van de Vitus vinifera. Maar er zijn ook kruisingen met een druivenras van een andere soort, bijvoorbeeld uit Amerika. Die nieuwe druif is dus niet voor 100%  afkomstig van de Vitus vinifera. Nog niet zo lang geleden veroorzaakte dat veel tumult. De nieuwe rassen werden hybrides genoemd. En meestal klonk daar een denigrerend toontje in door.

Resistent

Helemaal eerlijk is de kritiek van de tegenstanders van nieuwe druivenrassen niet, want ook klassieke rassen in Europa zijn hybride. Er is nergens een pure loot van de stam van de Vitus vinifera meer te vinden. Dat heeft alles te maken met de verwoestende Phylloxera vastatrix (Druifluis) die in de 19e eeuw nagenoeg alle wijnstokken in Europa opvrat. De enige remedie bleek toen het enten van alle nakomelingen van deVitus vinifera op resistente Amerikaanse onderstokken.

Gezondheid

Hoe komt wijn aan alcohol? Er zitten gisten op de druivenschil en er zit suiker in het druivensap. De gisten zetten die suiker om in alcohol. Daar komt geen wijnmaker aan te pas. Dat gaat helemaal vanzelf. De meeste wijn heeft een alcoholpercentage van 11 tot 15%. Dat heeft effect op de smaak, maar ook op onze gezondheid. Daarom blijft het drinken van wijn discussie oproepen. Ondanks alle onderzoeken is het laatste woord over de gezondheidseffecten nog niet gesproken.

Kwaliteit

Alcohol is kankerverwekkend. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om geen wijn of maximaal één glas per dag te drinken. Er zijn aanwijzingen dat één glas goed is voor hart en bloedvaten en het voorkomen van dementie. Zeker is dat niet. Belangrijk is dat het bij wijn niet gaat om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Daarom: geniet, maar drink met mate! Tussen € 5,00 tot € 15,00 wordt de kwaliteit van een fles wijn met elke euro meer aanzienlijk beter. Matigheid biedt dus financiële ruimte voor meer kwaliteit. Daar krijg je geen spijt van. Dat is dubbel genieten!