Drukdoenerij wijn ontdekken nederlandse wijn dutch wine

Wijn ontdekken

Het is een feestje om meer te ontdekken over Nederlandse wijn. Daarvoor moet je misschien een drempel over stappen. Want de wereld van de wijn lijkt soms het exclusieve terrein van een kleine kring van ingewijden. Dat nodigt niet uit.  “In mijn ervaring hebben mensen die zich als wijndeskundige opwerpen onveranderlijk weinig anders te bieden dan vooroordelen,” zegt niemand minder dan Jancis Robinson, de Grande Dame van de internationale wijnschrijvers.

Nog een quote om je ervan te overtuigen dat je wijnkenners niet al te serieus moet nemen: “Nog steeds is er een beeld van oude besnorde mannen die in rokerige kamers dure wijn uit 1978 vergelijken met die uit 1979 en dan allerlei poëtische termen gebruiken waar zelfs Shakespeare moeite mee zou hebben. Jammer, want wijn er is om te drinken en vooral van te genieten, niet om af te schrikken,” benadrukt Thérèse Boer van Restaurant de Librije.

Dikdoenerij

En ze voegt er aan toe: “Ook in ons vak merken we dat voor gasten de drempel om wijn te bestellen soms nog hoog is. Een sommelier wordt geassocieerd met rokkostuums, moeilijk slurpen, een spuugbakje om de hals en met mensen die je een te dure wijn willen verkopen die je eigenlijk niet wilt hebben.” Laat je niet tegenhouden door dikdoenerij. Als het puntje bij het paaltje komt is er bij  de beoordeling van wijn maar één norm. Wat vind jij lekker?

Duurzaam en lekker

Als het zo simpel is, waarom zou je dan nog meer willen ontdekken over wijn? Zonder een beetje kennis van zaken is de internationale wereld van de wijn een enorme wirwar. Hoe vind je daarin de wijnen die jij lekker vindt? En: hoe prik je door de dikdoenerij heen? Ik neem je mee op een verrassende ontdekkingsreis door de wereld van de Nederlandse wijn. Het doel is dat je onderweg kennismaakt met wereldwijde wijnweetjes, maar vooral vertrouwd raakt met wijn van eigen bodem. We blijven dicht bij huis, want lokaal is duurzaam en lekker!