Wat is wijn?

Meer weten over wijn

Welkom op het online podium van de Nederlandse wijn. Wil je meer weten over wijn van eigen bodem? Dan is dit the place to be. Hier lees je het eerlijke verhaal over Nederlandse wijn. DutchWine4You heeft geen aandelen in wijn van eigen bodem. Wij delen de verrassende verhalen van pioniers en wijnboeren. Daar zit iets achter: meer weten over wijn helpt je om intenser te genieten van wijn. En daar is het ons om te doen.

De wereld van de wijn lijkt soms het exclusieve domein van een kleine kring van ingewijden. Meestal bejaarde en besnorde mannen. In een rokerige salon dansen ze de wals. Niet met hun vrouw, maar met hun glas. En met onsmakelijke rituelen stellen ze vast dat die Grand Cru niet van ’68 maar toch echt van ’69 was. DutchWine4You doet niet mee aan die dikdoenerij. Wij doen heel gewoon over wijn. Iedereen moet er van kunnen genieten.

Wat vind jij lekker?

Gelukkig wint die kijk op wijn steeds meer terrein. “In mijn ervaring hebben mensen die zich als wijndeskundige opwerpen onveranderlijk weinig anders te bieden dan vooroordelen.” Dat zegt niemand minder dan Jancis Robinson. Je komt haar vaker tegen op het online podium van de Nederlandse wijn. Jancis Robinson is de Grande Dame van de internationale wijnschrijvers. Zij benadrukt dat er bij de beoordeling van wijn uiteindelijk maar één ding telt: wat vind jij lekker? Dat roept wel een vraag op. Als het zo simpel is, waarom moet je dan meer weten over wijn? Zonder een beetje kennis van zaken is de wereld van de wijn een doolhof. Hoe vind je daarin de wijnen die jij lekker vindt? Culinair journalist Onno Kleyn zou zeggen: “Door kennis meer genoegen.”

Alcohol

Het online podium van de Nederlandse wijn neemt je mee op ontdekkingsreis. We nemen een duik in de wereld van de Nederlandse wijn. Maar onderweg pik je ook veel basics over wijn op. Zoals dit: er zijn een heleboel fruitsoorten waar je wijn van kunt maken. Maar waag het niet om al die drankjes wijn te noemen. Alleen de alcoholische drank die gemaakt is van vergiste druiven mag je wijn noemen. Dat is zo vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Wijn is een beschermde aanduiding. Na de oogst kneust een wijnboer zijn druiven. Dat zorgt voor de vergisting. En de suiker in de druiven wordt omgezet in alcohol. De alcohol heeft invloed op de smaak en de rijping van de wijn.

Een glas per dag

Een glas wijn bevat meestal 11 tot 15% alcohol. De rest is vooral water. Er zijn ook wijnen met een hoger alcoholpercentage, zoals Port en Sherry. Dat zijn versterkte wijnen. Daar is alcohol aan toegevoegd. Op het online podium voor Nederlandse wijn kunnen we er niet omheen dat alcohol niet alleen invloed heeft op de smaak en rijping van de wijn, maar ook op onze gezondheid. Dat zorgt met regelmaat voor boeiende discussies. Alcohol is kankerverwekkend. Dat is aangetoond. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om niet meer dan één glas per dag te drinken.

Wijnreis door mijn lichaam

Meer weten over wijn betekent ook dat je de risico’s van alcoholgebruik leert onderkennen. Ga er verstandig mee om. Anders gezegd: geniet, maar drink met mate! 8 van de 10 Nederlanders drinken weleens alcohol. De een kan meer aan dan de ander. Iedereen reageert anders op het drinken van alcohol. 1 op de 14 Nederlanders drinkt sowieso te veel. Als je geen controle (meer) hebt over je alcoholgebruik is het slim om geen druppel meer te drinken! De andere kant van het verhaal is dat het drinken van één glas per dag ook positieve effecten heeft. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat het goed is voor hart en bloedvaten en het voorkomen van dementie. Maar er is meer te zeggen over de positieve invloed van wijn. Harold Hamersma schreef er een boek over: Wijnreis door mijn lichaam.

Dubbel genieten

Belangrijk is dat het bij wijn niet gaat om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Daarom is het ook helemaal niet vervelend om maat te houden. Tussen € 5,00 tot € 15,00 wordt de kwaliteit van een fles wijn met elke euro meer aanzienlijk beter. Matigheid biedt dus financiële ruimte voor meer kwaliteit. Dat speelt zeker bij Nederlandse wijn, omdat je daar meer voor betaalt dan voor een supermarktwijn. Veel wijnen zijn een massaproduct. Nederlandse wijn is dat niet. Het wordt ambachtelijk en duurzaam gemaakt. Op kleine schaal. Bovendien krijgen buitenlandse wijnboeren vaak geen eerlijke prijs voor hun product. Dat is in Nederland gelukkig anders. Hier bepaalt de wijnboer zelf wat een fles moet kosten. Daarom adviseert het podium van de Nederlandse wijn: durf te kiezen voor Nederlandse kwaliteit! Daar krijg je geen spijt van. Het is dubbel genieten.

Internationale Top 10

Van tafeldruiven kun je geen wijn maken. Daar heb je echt wijndruiven voor nodig. In vergelijking met tafeldruiven zijn wijndruiven kleiner en zoeter. Ze hebben pitten en een dikkere schil. Dat maakt ze geschikt om wijn van te maken. De klassieke wijndruiven in Europa zijn te herleiden tot de soort Vitus vinifera. Daaronder hangen pakweg 10.000 rassen of variëteiten, zoals chardonnay en merlot. Daarvan zorgen er 1400 voor de wereldwijde wijnproductie. De 10 druivenrassen die wereldwijd het meest verbouwd worden zijn:

  1. Cabernet sauvignon
  2. Merlot
  3. Airén
  4. Tempranillo
  5. Chardonnay
  6. Syrah
  7. Grenache
  8. Sauvignon blanc
  9. Trebbiano
  10. Pinot noir

Klassiekers

In de hele wereld werken experts aan de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, bijvoorbeeld door kruisingen. Dat gebeurt ook voor de Nederlandse wijnbouw. Boven de grote rivieren is het nog te koud voor klassieke druivenrassen. Bij een kruising ontstaat er een nieuw ras uit twee druivenrassen die afkomstig zijn van de Vitus vinifera. Maar er zijn ook kruisingen met een druivenras van een andere soort, bijvoorbeeld uit Amerika. Die nieuwe druif is dus niet voor 100% afkomstig van de Vitus vinifera. Nog niet zo lang geleden veroorzaakte dat veel tumult. De nieuwe rassen werden hybrides genoemd. En meestal klonk daar een denigrerend toontje in door. Later sprak men over piwi’s. De nieuwe rassen vind je (nog) niet in de Top 10.

Verwoestende druifluis

Helemaal eerlijk is de kritiek van de tegenstanders van nieuwe druivenrassen niet. Ook klassieke druivenrassen in Europa zijn eigenlijk hybride. Er is nergens meer een pure loot van de stam van de Vitus vinifera te vinden. Dat heeft alles te maken met de verwoestende Phylloxera vastatrix (Druifluis) die in de 19e eeuw bijna alle wijnstokken in Europa opvrat. De enige remedie bleek toen het enten van alle nakomelingen van de Vitus vinifera op resistente Amerikaanse onderstokken. Meer weten over wijn? Verken het online podium van de Nederlandse wijn en laat je verrassen!

© DutchWine4You