FAQ Nederlandse wijn

FAQ Nederlandse wijn

De 10 meest gestelde vragen op een rijtje in een FAQ Nederlandse wijn. Makkelijk en overzichtelijk. Alles wat je moet weten in een notendop.

1

Is Nederland wel geschikt voor wijnbouw?
Ten noorden van de evenaar is grofweg wijnbouw mogelijk tussen de 50e en 30e breedtegraad. Nederland zit op het randje. Ons land heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Er is een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10°C en voldoende zonneschijn nodig voor wijnbouw. Die zijn er in Nederland. De bodem is iets minder belangrijk. Een wijnstok is niet zo kieskeurig. De bodem moet voldoende water vasthouden en het te veel aan water afvoeren.  

2

Waarom zou ik Nederlandse wijn drinken?
Het is niet meer nodig om aan het eind van de vakantie nog snel een paar doosjes wijn te kopen op een domein in Frankrijk of Italië. Dicht bij huis worden mooie wijnen gemaakt. De productie van Nederlandse wijn is kleinschalig. Ambachtelijk en duurzaam. Steeds meer eten en drinken kopen mensen bij de boer in de buurt. Ook wijn kun je om de hoek kopen. Lokaal is vertrouwd en lekker.

3

Hoe zit het met de kwaliteit van Nederlandse wijn?
De meeste Nederlandse wijn is goed gemaakt. Daarover zijn de kenners het eens. Nederland kent twee kwaliteitskeurmerken: Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Een wijn verdient zo’n keurmerk als hij aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Het etiket maakt er in de kleine lettertjes melding van. Perswijn beloonde tijdens een proeverij van 150 Nederlandse wijnen in 2021 10% met maar liefst 5 sterren.

4

Welke klassieke wijnen worden er in Nederland gemaakt?
Niet alle wijndruiven zijn geschikt voor een koel klimaat. De syrah en trebbiano hebben bijvoorbeeld veel warmte en zon nodig om te rijpen. Dat krijgen ze niet in Nederland. Beneden de grote rivieren maken wijnboeren bijvoorbeeld wel chardonnay of pinot noir. Er is zelfs een enkeling die zich aan cabernet sauvignon en merlot waagt. Noordelijker kiezen ze vaak voor nieuwe druivenrassen (hybrides), die het goed doen in ons klimaat. Dat levert verrassende wijnen op.

5

Is er ook Nederlandse champagne?
Champagne wordt alleen in de gelijknamige regio in Frankrijk gemaakt. In de volksmond noemen we alle mousserende wijnen Champagne. Voor deze bubbelwijnen is een koel klimaat nodig. Dat geeft de kenmerkende mooie zuren. Daarom zijn er in Nederland steeds meer wijnbedrijven die alleen maar mousserende wijn maken. Zij kunnen de concurrentie met cava’s en prosecco’s prima aan.

6

Waar kun je Nederlandse wijn kopen?
Online kun je bij bovino.nl en denederlandsewijnwinkel.nl Nederlandse wijn kopen. De uitgesproken specialisten zijn bobwijn.nl en nederlandsestreekwijnen.nl. Naast een webshop hebben zij ook een fysieke winkel met alleen Nederlandse wijn. Hier en daar kun je in een speciaalzaak of supermarkt ook slagen. Maar het leukst is natuurlijk om de wijn bij de wijnboer zelf te kopen. De meeste domeinen hebben een winkel, die in het weekend geopend is.

7

Wat is de grootste wijnproducent van Nederland?
Wijndomein Sint Martinus is met 28 hectare de grootste producent in Nederland. De meeste wijngaarden zijn 1 tot 3 hectare groot. In vergelijking met de grote wijnlanden zijn de wijngaarden in Nederland klein. Sint Martinus zou in Frankrijk maar een kleine speler zijn. Onze wijnboeren produceren gezamenlijk 1,2 miljoen flessen wijn per jaar. En we drinken er 640 miljoen leeg.

8

Waarom is Nederlandse wijn zo duur?
Nederlandse wijn duur? Het is maar net hoe je het bekijkt. Een ambachtelijke wijn moet je niet vergelijken met een fabriekswijn van € 5,95 uit de supermarkt. De arbeid in Nederland is duur. Dat zie je terug in de prijs. Maar voor gemiddeld zo’n € 13,95 heb je een echte kwaliteitswijn in huis. Dan betaal je de wijnboer een eerlijke prijs en heb je meer waar voor je geld dan in de supermarkt.

9

Hoe ver moet ik rijden om een Nederlandse wijngaard te bezoeken?
In alle Nederlandse provincies verbouwt men wijn. De meeste wijngaarden zijn te vinden in Gelderland en Limburg. De meeste mensen kunnen in 30-45 minuten naar een Nederlandse wijngaard rijden. Meestal tref je daar de wijnboer zelf. Hij kan je persoonlijk advies geven. Niet alle wijngaarden zijn de hele week voor publiek geopend. Check daarom even de openingstijden voordat je in de auto stapt.

10

Waarom stappen niet meer boeren over op wijnbouw?
Het ruimtebeslag van een wijngaard is klein. En de milieubelasting is ook maar heel beperkt. Wijnbouw kan heel duurzaam zijn. Daarom is het misschien wel een goed alternatief voor intensieve landbouw en veehouderij. Maar de overheid stimuleert dat niet. In andere Europese landen gebeurt dat wel en ondersteunt de overheid startende wijnboeren.

Mis je het antwoord op een brandende vraag in onze FAQ Nederlandse wijn? Stuur dan even een berichtje met je vraag naar info@dutchwine4you.nl. Het is handig als je in de onderwerpregel vermeldt: FAQ Nederlandse wijn.

© DutchWine4You