-
Wat doet de aanhoudende droogte met onze druiven en wijnbouw?
De bodem is kurkdroog en het ziet er niet naar uit dat het snel beter wordt. “De dagelijkse verdamping bedraagt met dit zonnige en warme weer rond 5 mm per dag,” zegt weerman Reinier van den Berg. Vooral in Noord-Brabant en Zeeland lopen boeren daar nu al tegenaan. Ze zitten met hun handen in het haar. Iets verder naar het noorden is er al een waterschap dat beregening met oppervlaktewater verbiedt. Wat betekent die aanhoudende droogte voor de Nederlandse wijnbouw?
-
Waarom de Wijnkeuring van de Lage Landen een beetje nuchterheid en nuance verdient
Het feestje van de Wijnkeuring van de Lage Landen is voorbij. Pakweg 7 van de 10 ingestuurde wijnen verdienden een medaille. De wijnboeren genieten nog een beetje na van hun succes. Tijdens de afterparty klinken lovende en kritische geluiden. Conclusie? De Wijnkeuring van de Lage dient een commercieel doel en geeft geen compleet beeld van de wijnbouw in Nederland. Is dat jammer? DutchWine4You sprak 3 ingewijden die zoeken naar een antwoord op die vraag. Een terugblik.
-
Smaak van Bilderhof geeft Dordrecht weer kleur op de wangen als wijnstad
De wijn is terug in Dordrecht. Onder de vlag van Smaak van Bilderhof ontstaat aan de rand van de stad een ‘coöperatie’ van wijnboeren. Gezamenlijk bezitten ze nu 4,5 hectare aan wijngaarden. Het is de bedoeling dat het daar niet bij blijft. De veelbelovende ontwikkeling is een onbewuste knipoog naar het roemrijke verleden. Een combinatie van het stapelrecht en de wijnhandel maakte van Dordrecht ooit een welvarende stad. De nieuwe impuls voor het centrum van de wijn in Holland begon bij een kleine wijngaard tegenover van de Biesbosch.
-
Bubbels van Sint Catharinadal bewijzen dat het bruist in Nederland
Het vrouwenklooster Sint Catharinadal presenteert een nieuwe wijn. Het is een mousserende wijn, gemaakt van chardonnay. Een zogenaamde blanc de blancs dus. De zusters noemen het hun jubileumwijn. Het klooster in Oosterhout bestaat 750 jaar. De bubbels van Sint Catharinadal bevestigen een trend. Er komen steeds meer mousserende wijnen van eigen bodem op de markt. Het bruist in Nederland! De wijnmakers doen meer kennis en ervaring op. Ze durven zich aan een meesterstuk te wagen. Nu moet de consument de smaak van de bubbels nog te pakken krijgen…