Wijnreisverhalen Imschoot
Boeken

Vlaamse Gido Van Imschoot verpakt z’n wijnreisverhalen in vermakelijk boek

Het wijntoerisme in de Lage Landen is booming. Slimme auteurs en uitgevers spinnen daar goed garen bij. Gido Van Imschoot publiceerde bij Sterck & De Vreese een dik boek met een lange titel: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard – Wijn, natuur, cultuur, gastronomie. Het is voor de Vlaamse wijnschrijver niet de eerste keer dat hij z’n lezers meeneemt in z’n wijnreisverhalen. Hij schreef met Ontdek Bourgogne en Ontdek Piëmonte al vergelijkbare boeken. Gido weet waar Abraham de mosterd haalt…

In Nederland is Gido Van Imschoot (1957) lang niet zo bekend als in Vlaanderen. Hij kreeg de wijn met de paplepel ingegoten. Bij wijze van spreken. “We woonden vlakbij de grens met de Franse buurgemeenten Hondschote en Ghyvelde, waar vader stokbrood en camembert kocht om op zondag te serveren bij een goed glas wijn. Het blijven fantastische herinneringen.” Gido werd sommelier in het kwadraat en proefde over de hele wereld wijnen en bijpassende spijzen. In 2005 publiceerde hij z’n eerste wijnboek. Daar bleef het niet bij.

Belgen

Ik heb z’n laatste boek gelezen door de bril van liefhebbers van Nederlandse wijn. Die komen er op het eerste gezicht een beetje karig vanaf. Deze dikke pil bevat maar liefst 288 pagina’s. Daarvan zijn er slechts 43 gereserveerd voor een bezoekje aan 4 Nederlandse domeinen. “De meeste Belgen kennen vooral de Limburgse wijngoederen,” schrijft Gido. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Gido zelf. “Door een van mijn Nederlandse wijnvrienden liet ik mij vertellen dat in elke provincie wijngaarden zijn aangeplant.” Hij waagt zich maar een heel klein stukje boven de grote rivieren. Verder naar het noorden was misschien toch te ver van huis.

Verhitte discussies

Het hoofdstuk over Nederland bestaat in hoofdzaak uit portretten van 4 wijnboeren en hun domein. Daarin weet Gido voor verwende liefhebbers van Nederlandse wijn toch weer nieuwe details op te diepen. Tussendoor maakt hij soms een uitstapje. Dan gooit hij er zomaar een proefnotitie in. Met een persoonlijk wijn-spijs advies. Nog interessanter is zijn inleiding op het hoofdstuk. Daarin presenteert hij een nuchtere kijk op de soms verhitte discussies over de keuze voor klassieke of nieuwe druivenrassen.

Verleidelijk

Gido benoemt dat nieuwe druivenrassen niet alleen omarmd worden door nieuwe wijnboeren. “Ook in de rest van Europa krijgen hybriden langzaam maar zeker voet aan de grond in de wijngaard.” Is de smaak van wijnen van nieuwe druivenrassen slecht? De sommelier in het kwadraat vindt van niet: “Er zijn goede en lekkere wijnen van hybride en klassieke druiven, maar ook erg matige producten.” Het is verleidelijk om meer smeuïge teksten te citeren, maar ik zou zeggen: neem en lees!

Niet eenkennig

De rest van het boek bevat wijnreisverhalen naar buitenlandse wijngaarden op redelijk korte afstand. Gido geeft veel aandacht aan domeinen in België. Reuze interessant! Daarnaast komen er enkele domeinen uit Duitsland, Luxemburg en Frankrijk (Champagne) voorbij. Liefhebbers van Nederlandse wijn zijn natuurlijk niet eenkennig. Ik heb deze hoofdstukken met veel plezier gelezen. Gido is een verhalenverteller pur sang. Hij inspireert je om achter hem aan te reizen. Ik krijg de smaak te pakken en weet nu waar ik net over de grens iets leuks kan boeken.

Foto’s

Ja, ik ben enthousiast over dit boek. Is er dan geen enkele kritische noot te kraken? Jawel, de titel zet mij toch weer op het verkeerde been. Dat had ik eerder ook al bij andere gidsen met wijnreisverhalen. De prominente plek van vakanties in de titel maakt de verwachtingen niet helemaal waar. Daarvoor gaat het boek te veel over wijn en te weinig over natuur, cultuur en gastronomie. Conclusie? Ondanks mijn verkeerde been verpakte Gido zijn reisverhalen in een vermakelijk boek, bomvol schitterende foto’s van Jan Crab.

Lokaal is dichtbij

De lokale boekhandel is ook dichtbij. Doe de boekhandelaar een plezier en bestel het boek niet online. Wat is er leuker dan ook even door andere wijnboeken te bladeren?

Pluspunten

+ Fraaie vormgeving met schitterende foto’s
+ Veel informatie
+ Auteur is echte verteller van wijnreisverhalen

Minpunten

– Boek maakt titel niet helemaal waar
– Grote formaat onderweg niet zo handig

Titel: Dichtbij vakanties en weekendjes weg in de wijngaard – wijn, natuur, cultuur, gastronomie
Auteur: Gido Van Imschoot
Pagina’s: 288
Prijs: € 29,95 (paperback)
Uitgave: Sterck & De Vreese

@DutchWine4You