Ontbladeren wijngaard
Achtergronden

Ontbladeren is belangrijk voor gezonde druiven

Het loofwandbeheer houdt de wijnboeren tot aan de oogst van de straat. Na het opbinden van de scheuten is het tijd voor het ontbladeren. Dat gebeurt met de hand of machinaal. Het ontbladeren rond de druiventrossen is belangrijk voor de gezondheid van de druiven. De temperatuur is aan de hoge kant en er is veel regen gevallen. De vochtigheid vergroot het risico op schimmels.

De wijnboer wil een luchtige loofwand hebben. Dan droogt het blad snel en minimaliseert hij de kans op ziekten. Als er vaak een lekker briesje in de wijngaard staat, is er minder noodzaak om intensief te ontbladeren. De wind droogt het blad en de druiven dan vrij snel. Meestal ontbladert de wijnboer rond de bloei. Dat gaat door tot aan het afrijpen van de druiven. Soms ontbladert hij al vóór de bloei. Dat leidt weliswaar tot een kleinere, maar ook betere oogst. De druiven krijgen een dikkere schil. Dat levert meer aroma’s op in de wijn.

Fotosynthese

Dus: een wijnboer die een topwijn wil maken, kiest voor vroeg ontbladeren. Het effect van laat ontbladeren is minder groot, maar blijft belangrijk. Het zorgt er nog steeds voor dat de druiven sneller drogen en dat ze meer zon op kunnen vangen.  Ontbladeren heeft ook nadelen. Het blad is nodig voor de fotosynthese. Dat is het proces waarin onder invloed van het zonlicht kooldioxide en water worden omgezet in glucose en zuurstof. Het verwijderen van te veel blad verstoort dit belangrijke proces.

Niets zo veranderlijk…

Een ander nadeel van intensief ontbladeren is dat merels de druiven nog makkelijker weten te vinden. De gevleugelde vrienden weten precies wanneer ze rijp zijn. Dat kan de wijnboer zomaar een groot deel van zijn oogst kosten. Hij moet sowieso goed weten wat hij doet. Elk voordeel heb z’n nadeel. Niets is zo veranderlijk als het weer. Daar moet de wijnboer op anticiperen. Tijdens een natte zomer is het slim om wat meer blad te verwijderen. Toch moet hij niet al te enthousiast te werk gaan. Stel je voor dat er nog een warme en zonnige periode aankomt. Dan moet het blad de druiven beschermen tegen zonnebrand.

©DutchWine4You