Wijnstok bloei
Achtergronden

De wijnstok bloeit! Nog 100 nachtjes slapen…

De wijnstok bloeit. Nog niet overal in Nederland, maar hier en daar. Dat is later dan in voorgaande jaren. De wijnstok bloeit meestal in de periode tussen eind mei en half juni. Na de inhaalslag van de afgelopen weken loopt de natuur nog steeds 1 á 2 weken achter. De floraison of bloei van de wijnstok is een belangrijke indicatie voor het moment van de oogst. In de regel kan de pluk pakweg 100 dagen na de bloei beginnen.

De periode tussen de bloei en de oogst is 100 tot 120 dagen. Dat verschilt per druivenras en per wijnregio. In de Bourgogne rekent de wijnboer met z’n pinot noir bijvoorbeeld op 100 dagen tussen bloei en oogst. In de Bordeaux is dat voor de merlot 110 dagen. Het is voor een wijnboer belangrijk om te weten of de druiven vroeg rijpen en hij moet rekenen op een hoge productie.

Van bloei naar bevruchting

In de afgelopen weken was het groeizaam weer. De wijnranken groeiden als kool, soms wel 10 tot 20 cm per dag. En nu bloeit de wijnstok. Dat is de fase voor de bevruchting. Tijdens de bloei gaan de bloemen open en valt het beschermende omhulsel van de bloemblaadjes af. Het stuifmeel komt vrij en de zaadknoppen worden bevrucht. De bloeifase ziet er op afstand niet spectaculair uit. Maar wanneer je inzoomt op de kleine trosjes krijg je toch een fraai plaatje te zien. De bloemen zijn heel klein, maar ruiken wel erg lekker.

Kou ren regen

Insecten en de wind zorgen voor de bestuiving. De wijnstok doet ook aan zelfbestuiving. Het succes van deze fase staat of valt met de weersomstandigheden. Kou en regen kunnen de bloei en de bestuiving verstoren. Dat kan leiden tot minder druiven per tros. Het komt er op aan dat de wijnstok in deze belangrijke fase vitaal is en niets tekort komt. Daar kan de wijnboer nu niets meer aan doen. De bemesting om voeding in de bodem aan te vullen had al een paar maanden geleden plaats moeten vinden.

©DutchWine4You

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *