Nederlandse rosé
Achtergronden

10 x rosé voor een zonnige zomer op Nederlandse bodem

Yes, het is zomer! Rosé en de zomer horen een beetje bij elkaar. Daarom proeven we vanaf deze week 10 x rosé van Nederlandse bodem. De roots van deze zomerwijn liggen in het zonnige zuiden van La douce France. De Fransozen zochten iets lekkers voor onder de parasol met een link naar rode wijn, hun nationale trots. Onze zomers zijn weliswaar minder warm dan die in Zuid-Frankrijk, maar rosé is ook hier een populaire zomerdrank.  Hoe smaakt de Nederlandse rosé? Ga de komende 10 weken mee op ontdekkingstocht!

We beginnen 10 x rosé met een korte introductie over de zomerwijn. De kleur van rosé zit ergens tussen rood en wit. Dat zegt al een heleboel over de manier waarop de wijn gemaakt wordt. Rosé maak je van blauwe druiven. Dat zeggen de puristen. Toch kom je ook rosé van zowel blauwe als witte druiven tegen. De Provence is bij uitstek de wijnregio van de rosé. Daar maken de meeste wijnboeren hun wijn met de pressurage direct.

Licht en subtiel

In goed Nederlands noemen we dit de witte methode. Het is de manier waarop de wijnboeren ook witte wijn maken. Meteen na de oogst persen ze de druiven. Langzaam en  zacht, zodat er niet te veel kleur van de schil in het sap terechtkomt. De macération of inwekingstijd van de schillen is vrij kort. Maximaal een paar uur. Dat maakt de rosé uit de Provence licht van kleur en geeft hem een subtiele smaak. In de Anjou en Touraine is de inwekingstijd iets langer, maximaal 12 uur.   

Krachtig

De meest gehanteerde methode voor het maken van rosé is de rode methode. Op z’n Frans: saignée. Deze methode passen wijnmakers in bijvoorbeeld de Bordeaux toe. De druiven belanden met schil en al in de gistingstank, zoals bij het maken van rode wijn. In de tank krijgen de schillen tot 48 uur de tijd om hun kleur aan het sap mee te geven. Als de kleur naar de zin van de wijnmaker is, laat hij het sap lekken of weglopen. Dat noemen we saigner of bloeden. Deze methode zorgt voor een krachtigere rosé.

Rood en wit

Er is nóg een manier om rosé te maken: rode wijn mengen met witte wijn. De kleur van deze wijnen is ook roze, maar de smaak is totaal anders. Minder complex. Het contact met de schillen voegt namelijk niet alleen kleur toe, maar geeft de wijn ook z’n body. De wijnmaker beslist wanneer de kleur, de body en het smaakprofiel in balans zijn. Het mengen van rode en witte wijn is in Europa verboden. Er is 1 uitzondering en dat is rosé champagne.

Koelen

Rosé drink je meestal jong, al vanaf zo’n 5 maanden tot 1 á 2 jaar na de oogst. Om de wijn fris en fruitig te houden moet de bewaartemperatuur in de wijnkelder rond de 15°C blijven. Tip: bewaar een gesloten fles niet in de koelkast, maar koel hem wel in de koelkast. In pakweg 3 uur zit je dan op de gewenste serveertemperatuur van 8 tot 10°C. In 2021 publiceerden we proefnotities van een rosé uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant. Dit jaar gaan we met 10 x rosé een stapje verder. Santé!

@DutchWine4You