DutchWine4You

Het online domein van de Nederlandse wijn

DutchWine4You
  • Home
  • Wijn ontdekken
    • Meer weten over wijn
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse terroir
      • Klimaat
      • Bodem
      • Ligging
    • Nederlandse wijn
      • Geschiedenis
      • Wijnwetgeving
    • FAQ Nederlandse wijn
  • Wijn beleven
    • Wijntoerisme
    • Wijngaarden
      • Drenthe
        • Wijngoed Havelte
      • Flevoland
      • Friesland
      • Gelderland
      • Groningen
      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Noord-Holland
      • Overijssel
      • Utrecht
      • Zeeland
      • Zuid-Holland
    • Wijnboeren
    • Druivenrassen
      • Klassiek en hybride
      • Witte druiven
        • Auxerrois
        • Chardonnay
        • Johanniter
        • Pinot gris
        • Riesling
      • Blauwe druiven
    • Wijnrestaurants
    • Wijnroutes
    • Evenementen
  • Wijn proeven
    • Hoe doe je dat?
    • Proefnotities
    • Hoe geef je punten?
    • Prijzen
  • Meer…
    • Nieuws
    • Achtergronden
    • Interviews
    • Boeken
  • Over ons
    • Wie zijn wij?
    • Wat doen wij?
  • Contact
  • Home
  • Wijn ontdekken
    • Meer weten over wijn
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse terroir
      • Klimaat
      • Bodem
      • Ligging
    • Nederlandse wijn
      • Geschiedenis
      • Wijnwetgeving
    • FAQ Nederlandse wijn
  • Wijn beleven
    • Wijntoerisme
    • Wijngaarden
      • Drenthe
        • Wijngoed Havelte
      • Flevoland
      • Friesland
      • Gelderland
      • Groningen
      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Noord-Holland
      • Overijssel
      • Utrecht
      • Zeeland
      • Zuid-Holland
    • Wijnboeren
    • Druivenrassen
      • Klassiek en hybride
      • Witte druiven
        • Auxerrois
        • Chardonnay
        • Johanniter
        • Pinot gris
        • Riesling
      • Blauwe druiven
    • Wijnrestaurants
    • Wijnroutes
    • Evenementen
  • Wijn proeven
    • Hoe doe je dat?
    • Proefnotities
    • Hoe geef je punten?
    • Prijzen
  • Meer…
    • Nieuws
    • Achtergronden
    • Interviews
    • Boeken
  • Over ons
    • Wie zijn wij?
    • Wat doen wij?
  • Contact
  • marketing reestlandhoeve
    Achtergronden

    Waarom De Reestlandhoeve werk maakt van professionele marketing

    1 juli 2022 /

    Nederlandse wijn. Kan dat wel goed zijn? Een prikkelende vraag. Hij staat op de titelpagina van een e-book dat De Reestlandhoeve onlangs lanceerde. De uitgave is onderdeel van de uitgekiende marketingstrategie van het Overijsselse wijndomein. “Ontwikkel een visie op marketing en schakel een professioneel bureau in. Dat is belangrijk voor elke wijnboer die zich richt op verkoop aan de consument. En het betaalt zich dubbel en dwars terug”, zegt Bas Huisman.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Trosdunning smaak wijn

    Trosdunning: minder trossen en dus meer smaak

    9 augustus 2021
    Proefnotities nederlandse wijn

    Een dikke pluim van Perswijn

    23 april 2021
    bubbels eigen bodem

    Perswijn ondersteboven van bubbels van eigen bodem

    27 juni 2022
  • Nederlandse rosé
    Achtergronden

    10 x rosé voor een zonnige zomer op Nederlandse bodem

    21 juni 2022 /

    Yes, het is zomer! Rosé en de zomer horen een beetje bij elkaar. Daarom proeven we vanaf deze week 10 x rosé van Nederlandse bodem. De roots van deze zomerwijn liggen in het zonnige zuiden van La douce France. De Fransozen zochten iets lekkers voor onder de parasol met een link naar rode wijn, hun nationale trots. Onze zomers zijn weliswaar minder warm dan die in Zuid-Frankrijk, maar rosé is ook hier een populaire zomerdrank.  Hoe smaakt de Nederlandse rosé? Ga de komende 10 weken mee op ontdekkingstocht!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Brabants Rood 2017

    Strenge broeder Brabants Rood 2017 knipoogt naar pinot noir

    19 januari 2022
    Apostelhoeve wereldtop

    De Apostelhoeve met 3 keer goud in wereldtop

    12 november 2020
    Wijngaard Duetinghem 838

    Is er een koper voor Duetinghem 838?

    12 februari 2021
  • wijnstok bloeit
    Achtergronden

    De wijnstok bloeit! Nog 100 nachtjes slapen…

    11 juni 2022 /

    De wijnstok bloeit. Nog niet overal in Nederland, maar hier en daar. De wijnstok bloeit meestal in de periode tussen eind mei en half juni. Dus de natuur loopt op schema. Dat was in 2021 anders. Toen liep de ontwikkeling van de wijnstokken in deze periode nog 1 á 2 weken achter. De floraison of bloei van de wijnstok is een belangrijke indicatie voor het moment van de oogst. In de regel kan de pluk pakweg 100 dagen na de bloei beginnen.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Wilhelmus orange wijn

    Wilhelmus op het culinaire plein is pure promotie voor Nederlandse wijn

    29 april 2022
    Uitbreiding Apostelhoeve

    Forse uitbreiding van de Apostelhoeve om aan vraag naar wijnen te voldoen

    24 september 2021
    Lakmoesproef wijnjaar 2021

    Nederlandse wijnboeren doorstaan lakmoesproef met koud voorjaar en kleddernatte zomer

    11 oktober 2021
  • Vrijwilligers
    Achtergronden

    De vrijwilligers in de wijngaard zijn goud waard!

    12 oktober 2021 /

    De meeste wijnboeren oogsten met de hand.  Daarvoor zetten zij gezamenlijk honderden vrijwilligers in. Die komen soms van ver. De oogst is voor hen een moment om te onthaasten. Er gaat in dit uitdagende  jaar veel tijd in de selectie van de druiven zitten. Elke tros wordt nagelopen op onrijpe of slechte druiven. Tijdens het plukken en soms ook nog tijdens een 2e selectieronde. Dat werk is onbetaalbaar. En de vrijwilligers doen het met veel plezier. Ze zijn goud waard!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Twentewijn PIWI Award

    Goud en zilver voor twee innovatieve wijnen uit Twente

    23 november 2021
    Ontbladeren wijngaard

    Ontbladeren is belangrijk voor gezonde druiven

    19 juli 2021
    Ballade 2017 Reestlandhoeve

    Tonen van Bach in de rode Ballade 2017 van de Reestlandhoeve

    3 februari 2022
  • Oogst refractometer
    Achtergronden

    Hoe kan het dat de oogst hier en daar nu toch al is begonnen?

    21 september 2021 /

    Hoe kan dat? Hier en daar sturen wijnboeren hun plukkers al de wijngaard in. Ondanks de koude start in het voorjaar en de natte zomer. De oogst was toch pas in oktober voorzien? De wijnboer bepaalt nu wanneer hij gaat oogsten. Dat zorgt bij de ene wijnboer voor gezonde spanning en bij de andere voor stress. De timing van de oogst is namelijk belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Het komt er nu op aan. Een goede wijnboer verstaat de kunst van het wachten. Hij zet de plukkers pas aan het werk als de druiven helemaal rijp zijn. Maar wanneer is dat?

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Nederlandse wijnbouw 2022

    17 hectare en 74.000 wijnstokken groei voor de Nederlandse wijnbouw in 2022

    3 juni 2022
    Noorbeek

    Goud voor Nederlandse Chardonnay Barrique 2020 uit Noorbeek

    13 september 2021
    Pinot Noir Rosé

    Dankzij Maria of John Cox is de Pinot Noir Rosé 2019 geen doorsnee zomerwijn

    29 juni 2022
  • Serveertemperatuur
    Achtergronden

    De kolder van het serveren op kamertemperatuur

    31 augustus 2021 /

    Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Tenminste, dat advies lees je nogal eens op het etiket of in een proefnotitie van een rode wijn. Het is kolder! Dat advies stamt uit het midden van de vorige eeuw, toen we nog met een dikke trui in de huiskamer zaten (en daar is ook nu niks mis mee!). Zonder centrale verwarming en zonder houtkachel. Er bestaat geen rode wijn die ervan opknapt als je ‘m boven de 18°C serveert. Helaas is de serveertemperatuur van wijn vaak te hoog. Dat saboteert de smaak.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Achterhoekse wijnbouwers

    Achterhoekse wijnbouwers scoren in Wenen

    24 september 2020
    wijn uit Montferland

    Wijnen uit Gelderland op internationaal podium

    21 juli 2020
    Proefnotities nederlandse wijn

    Een dikke pluim van Perswijn

    23 april 2021
  • Trosdunning smaak wijn
    Achtergronden

    Trosdunning: minder trossen en dus meer smaak

    9 augustus 2021 /

    De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Toch beginnen de druiven die vroeg rijpen hier en daar al te verkleuren. Veraison. Dit is voor veel wijnboeren het moment om een deel van de trossen weg te knippen. Dat noemen we trosdunning. Het beperkt de opbrengst. Maar het is uiteindelijk goed voor de kwaliteit van de wijn. De wijnstok blijft er ook gezond bij. Hij hoeft geen overuren te draaien vanwege de overmaat aan druiven. Dat vergroot z’n weerbaarheid tegen ziektes.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Proefnotitie Frysling Rosé

    Frysling Rosé staat voor Friese nuchterheid in de fles

    4 augustus 2021
    wijnstok bloeit

    De wijnstok bloeit! Nog 100 nachtjes slapen…

    11 juni 2022
    Frysling proefnotitie fries fruitig nederlandse wijn dutch wine

    Friese en fruitige knipoog van De Frysling

    23 mei 2021
  • Aftoppen wijnstok
    Achtergronden

    Aftoppen om het energietransport naar de druiven te sturen

    2 augustus 2021 /

    Er is veel regen gevallen. De wijnstokken groeien als kool. Het energietransport vanuit de wortels draait op volle toeren. Het komt er nu wel op aan dat het transport de goede kant op gaat. Dat is de reden dat de wijnboeren overuren draaien. Zij moeten hun wijnstokken aftoppen. Op die manier blokkeren ze het transport naar de top. Alle energie moet naar de druiven!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Nederlandse wijngaarden

    Koud voorjaar met groei voor Nederlandse wijnbouw

    26 mei 2021
    Pinot Noir 2017

    Pinot Noir 2017 van de Wijngaardsberg is een klein wonder in je glas

    8 september 2021
    Cuvée Signature Betuwe

    Klasse van de Rhône in Cuvée Signature uit de Betuwe

    9 juni 2021
  • Ontbladeren wijngaard
    Achtergronden

    Ontbladeren is belangrijk voor gezonde druiven

    19 juli 2021 /

    Het loofwandbeheer houdt de wijnboeren tot aan de oogst van de straat. Na het opbinden van de scheuten is het tijd voor het ontbladeren. Dat gebeurt met de hand of machinaal. Het ontbladeren rond de druiventrossen is belangrijk voor de gezondheid van de druiven. De temperatuur is aan de hoge kant en er is veel regen gevallen. De vochtigheid vergroot het risico op schimmels.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Serveertemperatuur

    De kolder van het serveren op kamertemperatuur

    31 augustus 2021
    Wijntoerisme in Nederland

    Wijntoerisme geeft nieuwe betekenis aan Lekker weg in eigen land

    23 juli 2021
    open dagen

    Het complete overzicht van de Open Dagen Nederlandse wijngaarden

    24 augustus 2021
  • Bordeaux en Loire
    Achtergronden

    Druivenrassen uit Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond

    18 juni 2021 /

    Het is vandaag internationale Drink Chenin Blanc Day. Helaas kunnen we geen chenin blanc van eigen bodem drinken. Maar daar komt verandering in. Wijndomein Heerenhuys d’r Pley in Noorbeek heeft in het voorjaar 1050 stokken aangeplant. In de wijngaard Gen Akkeret. Het is de eerste chenin blanc van Nederland. Over 3 jaar zit hij in de fles. Chenin blanc is niet de enige klassieke nieuweling uit zuidelijkere streken. Druivenrassen uit de Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond in Nederland.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Ballade 2017 Reestlandhoeve

    Tonen van Bach in de rode Ballade 2017 van de Reestlandhoeve

    3 februari 2022
    BOB Twente

    Wijnboeren willen met BOB Twente kwaliteit regionale wijnen bewaken

    9 mei 2022
    Wijn Zonder Naam

    De Frysling maakte in het hoge noorden een lekkere en lichte Wijn Zonder Naam

    24 november 2021
  • Nederlandse wijngaarden
    Achtergronden,  Nieuws

    Koud voorjaar met groei voor Nederlandse wijnbouw

    26 mei 2021 /

    Er zit weer groei in het aantal Nederlandse wijngaarden. En ook bestaande wijngaarden breiden uit. In dit koude voorjaar werden meer dan 73.500 wijnstokken aangeplant. Dat is een uitbreiding met pakweg 18 hectare voor de Nederlandse wijnbouw. De groeispurt is in kaart gebracht door Peetra van der Knaap, vinoloog en wijnschrijver. Wijnboeren tonen geen uitgesproken voorkeur meer voor klassieke of nieuwe druivenrassen. Dat is opmerkelijk. Steeds vaker kiezen ze voor een gecombineerde aanplant. Ook boven de grote rivieren. Een andere trend is dat er met name in het zuiden ‘nieuwe’ klassieke rassen binnenkomen, zoals chenin blanc en merlot.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Wijn Zonder Naam

    De Frysling maakte in het hoge noorden een lekkere en lichte Wijn Zonder Naam

    24 november 2021
    Proefnotities nederlandse wijn

    Een dikke pluim van Perswijn

    23 april 2021
    Pinot Noir 2020

    Pinot Noir 2020 is fris en sappig, complex en kruidig

    27 juli 2022
  • Nederlandse wijnwinkels
    Achtergronden

    Ondernemers in de Randstad zien brood in Nederlandse wijnwinkels

    17 februari 2021 /

    De Randstad telt sinds kort vier Nederlandse-wijnwinkels. Drie in Amsterdam en een in Santpoort-Zuid. Ondernemers zien brood in een winkel met wijn van eigen bodem, want de klant drinkt graag lokaal. Het is opvallend dat de Nederlandse wijnwinkels allemaal in (de buurt van) Amsterdam zitten. Is Nederlandse wijn vooral populair in de grachtengordel? Of slapen ondernemers in de rest van het land?

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Rouge de Planck

    Proef de potentie van Nederlandse rode wijn in stevige en stoere Rouge de Planck 2016

    3 november 2021
    10 witte wijnen

    10 witte wijnen uit Nederland voor 10 euro of minder

    5 november 2021
    Pinot Noir Rosé

    Dankzij Maria of John Cox is de Pinot Noir Rosé 2019 geen doorsnee zomerwijn

    29 juni 2022
12

Nederlandse wijn

Nederlandse wijn is volwassen. Wijnboeren in het diepe zuiden van het land maken al 50 jaar wijn. Boven de grote rivieren doen ze dat nu pakweg 20 jaar. Naast bekende druivenrassen verbouwen onze wijnboeren ook nieuwe rassen. Die doen het prima in het Nederlandse klimaat. Nederlandse wijn is een lokaal en vaak duurzaam product. Het kan de competitie met klassiekers uit traditionele wijnlanden aan. Blinde wijnkeuringen bewijzen het.

Nederland is een wijnland. Wijnboeren uit het hele land slagen erin hun wijnen elk jaar weer naar een hoger niveau te tillen. Door kennis en ervaring. Sommeliers van toprestaurants weten dat. Hun wijnkaart is pas af met een mooie selectie wijnen van eigen bodem. En ook steeds meer consumenten ontdekken de weg naar een wijndomein in de buurt. DutchWine4You vertelt het eerlijke verhaal over Nederlandse wijn. Onafhankelijk.

Instagram

Bloggers

Nederlandse wijn ontdekkingsreis

Gastbloggers uit de wondere wereld van de Nederlandse wijn delen hun verhalen.

Categorieën

  • Achtergronden (18)
  • Boeken (5)
  • Consumententips (1)
  • Evenementen (5)
  • Keurmerken (1)
  • Longread (5)
  • Nieuws (48)
  • Proefnotities (63)
  • Wijnkeuringen (13)
  • Wijntoerisme (2)

Wijngaarden

Wijngaarden Sint Martinus Nederlandse wijn Dutch Wine

Wijnrestaurants

Rijks wint Wine Spectator Award met Nederlandse wijnkaartrestaurant bentinck nederlandse wijn dutch winemes amis wijnrestaurant nederlandse wijn dutch wine