-
Wijnboeren plussen en minnen aan het eind van 2020
Geen uitmuntend, maar een goed wijnjaar. Dat is de conclusie van de Nederlandse wijnboeren aan het eind van 2020. Los van de kwaliteit van de wijn is het geen jaar om snel te vergeten! De uitbraak van corona veranderde alles. Door het toerisme in eigen land was er meer belangstelling voor Nederlandse wijn. Maar omdat restaurants de deur moesten sluiten, raakten wijnboeren een belangrijke afzetmarkt kwijt.
-
Wie betaalt die hippe wijn uit Brabant?
Brabant is de derde wijnprovincie van Nederland. De wijnen uit het land van de lange nachten doen het goed. Is Brabant op weg om een heus wijnbouwgebied te worden? “Wijn zou een mooi alternatief zijn voor de intensieve veehouderij,” knipoogt Rob Langeveld uit Chaam. “Maar jammer genoeg is het hier gewoon te duur om massawijnen te maken. Dan heb je meer zon en goedkopere grond nodig.” Goede wijn van Nederlandse bodem kost tussen de 10 en 20 euro per fles.
-
Is Gelderland de belangrijkste wijnprovincie?
De resultaten van de Wijnkeuring van de Lage Landen zetten ons op het verkeerde been. Niet Gelderland is de belangrijkste wijnprovincie van Nederland. Dat is nog steeds Limburg. Toch zonden de wijngaardeniers uit Gelderland 80 wijnen in voor de keuring. De collega’s uit Limburg bleven steken op 65. Diederik Beker en Henk Breugem uit Gelderland werden uitgeroepen tot beste wijngaardenier van 2020. Daar stond maar één wijngaardenier uit Limburg naast: Stan Beurskens.
-
Factor 50 tegen zonnebrand op Wijngaardsberg
De verzengende zonkracht is schadelijk voor druiven. “Vorig jaar hadden wij behoorlijke schade door zonnebrand,” vertelt Jules Nijst van de Wijngaardsberg. Daarom neemt hij nu preventieve maatregelen. “Wij spuiten de druivenzone in met een kaolien suspensie. Dat voorziet de druiven van een wit en reflecterend laagje.” Dat beschermt tegen zonnebrand. “Of het hier gaat werken? We zullen het zien.”
-
Rassendiscriminatie in wijnwereld?
Het is een kop met een knipoog, maar toch: er bestaat zoiets als rassendiscriminatie in de Nederlandse wijnwereld. Er zijn wijnhuizen die zweren bij het gebruik van oude en vertrouwde druivenrassen. Het zijn de pioniers beneden de grote rivieren. Zij hadden de moed om in ons koude kikkerlandje een wijngaard aan te planten. Er zijn aan de andere kant ook wijnhuizen die bestaan bij de gratie van nieuwe rassen. Tussen de klassieke pioniers en de moderne vernieuwers bestaat een zekere animositeit.
-
Frans klimaat in Nederland. Wat nu?
De zomer van 2020 is nog steeds niet echt begonnen, maar die van 2018 en 2019 waren droog en heet. Toch waren de druivelaars van de Apostelhoeve in de tweede week van juni al uitgebloeid. Toen wijnboer Mathieu Hulst pakweg 20 jaar geleden in de Elzas zijn opleiding kreeg, begon de bloei daar pas in de laatste week van juni. Het is voor Hulst klip en klaar: “Als er nu nog iemand zegt dat er geen klimaatverandering is, dan heeft-ie een steekje los.”