DutchWine4You

Het online domein van de Nederlandse wijn

DutchWine4You
  • Home
  • Wijn ontdekken
    • Meer weten over wijn
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse terroir
      • Klimaat
      • Bodem
      • Ligging
    • Nederlandse wijn
      • Geschiedenis
      • Wijnwetgeving
    • FAQ Nederlandse wijn
  • Wijn beleven
    • Wijntoerisme
    • Wijngaarden
      • Drenthe
        • Wijngoed Havelte
      • Flevoland
      • Friesland
      • Gelderland
      • Groningen
      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Noord-Holland
      • Overijssel
      • Utrecht
      • Zeeland
      • Zuid-Holland
    • Wijnboeren
    • Druivenrassen
      • Klassiek en hybride
      • Witte druiven
        • Auxerrois
        • Chardonnay
        • Johanniter
        • Pinot gris
        • Riesling
      • Blauwe druiven
    • Wijnrestaurants
    • Wijnroutes
    • Evenementen
  • Wijn proeven
    • Hoe doe je dat?
    • Proefnotities
    • Hoe geef je punten?
    • Prijzen
  • Meer…
    • Nieuws
    • Achtergronden
    • Interviews
    • Boeken
  • Over ons
    • Wie zijn wij?
    • Wat doen wij?
  • Contact
  • Home
  • Wijn ontdekken
    • Meer weten over wijn
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse terroir
      • Klimaat
      • Bodem
      • Ligging
    • Nederlandse wijn
      • Geschiedenis
      • Wijnwetgeving
    • FAQ Nederlandse wijn
  • Wijn beleven
    • Wijntoerisme
    • Wijngaarden
      • Drenthe
        • Wijngoed Havelte
      • Flevoland
      • Friesland
      • Gelderland
      • Groningen
      • Limburg
      • Noord-Brabant
      • Noord-Holland
      • Overijssel
      • Utrecht
      • Zeeland
      • Zuid-Holland
    • Wijnboeren
    • Druivenrassen
      • Klassiek en hybride
      • Witte druiven
        • Auxerrois
        • Chardonnay
        • Johanniter
        • Pinot gris
        • Riesling
      • Blauwe druiven
    • Wijnrestaurants
    • Wijnroutes
    • Evenementen
  • Wijn proeven
    • Hoe doe je dat?
    • Proefnotities
    • Hoe geef je punten?
    • Prijzen
  • Meer…
    • Nieuws
    • Achtergronden
    • Interviews
    • Boeken
  • Over ons
    • Wie zijn wij?
    • Wat doen wij?
  • Contact
  • marketing reestlandhoeve
    Achtergronden

    Waarom De Reestlandhoeve werk maakt van professionele marketing

    1 juli 2022 /

    Nederlandse wijn. Kan dat wel goed zijn? Een prikkelende vraag. Hij staat op de titelpagina van een e-book dat De Reestlandhoeve onlangs lanceerde. De uitgave is onderdeel van de uitgekiende marketingstrategie van het Overijsselse wijndomein. “Ontwikkel een visie op marketing en schakel een professioneel bureau in. Dat is belangrijk voor elke wijnboer die zich richt op verkoop aan de consument. En het betaalt zich dubbel en dwars terug”, zegt Bas Huisman.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Brabants Rood 2017

    Strenge broeder Brabants Rood 2017 knipoogt naar pinot noir

    19 januari 2022
    Proefnotitie Langedijker Rode

    Langedijker Rode uit het Rijk der duizend eilanden

    27 mei 2021
    Wijnkeuring Lage Landen

    Records sneuvelen bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2021

    7 september 2021
  • Nederlandse rosé
    Achtergronden

    10 x rosé voor een zonnige zomer op Nederlandse bodem

    21 juni 2022 /

    Yes, het is zomer! Rosé en de zomer horen een beetje bij elkaar. Daarom proeven we vanaf deze week 10 x rosé van Nederlandse bodem. De roots van deze zomerwijn liggen in het zonnige zuiden van La douce France. De Fransozen zochten iets lekkers voor onder de parasol met een link naar rode wijn, hun nationale trots. Onze zomers zijn weliswaar minder warm dan die in Zuid-Frankrijk, maar rosé is ook hier een populaire zomerdrank.  Hoe smaakt de Nederlandse rosé? Ga de komende 10 weken mee op ontdekkingstocht!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Domein Holset

    Eigen wijnmakerij voor bruiswijnen Domein Holset

    28 oktober 2020
    Fruitige wijn Frysling

    Proef het zonnige zuiden in fruitige wijn van Frysling uit het hoge noorden

    28 september 2022
    Open dag 2022

    Waar in de buurt vind ik een wijndomein met een open dag?

    16 september 2022
  • wijnstok bloeit
    Achtergronden

    De wijnstok bloeit! Nog 100 nachtjes slapen…

    11 juni 2022 /

    De wijnstok bloeit. Nog niet overal in Nederland, maar hier en daar. De wijnstok bloeit meestal in de periode tussen eind mei en half juni. Dus de natuur loopt op schema. Dat was in 2021 anders. Toen liep de ontwikkeling van de wijnstokken in deze periode nog 1 á 2 weken achter. De floraison of bloei van de wijnstok is een belangrijke indicatie voor het moment van de oogst. In de regel kan de pluk pakweg 100 dagen na de bloei beginnen.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    7e wijnwandelroute

    7e wijnwandelroute over uitdagende kuitenbijters en langs klinkende namen

    20 september 2022
    Vittorio 2020 Ludique

    Vittorio 2020 heeft alles wat je van een frisse en vrolijke rosé verwacht

    11 augustus 2022
    Gewürztraminer 2020

    Uniek terroir maakt van kruidige Gewürztraminer 2020 een heel karakteristieke wijn

    16 januari 2022
  • Vrijwilligers
    Achtergronden

    De vrijwilligers in de wijngaard zijn goud waard!

    12 oktober 2021 /

    De meeste wijnboeren oogsten met de hand.  Daarvoor zetten zij gezamenlijk honderden vrijwilligers in. Die komen soms van ver. De oogst is voor hen een moment om te onthaasten. Er gaat in dit uitdagende  jaar veel tijd in de selectie van de druiven zitten. Elke tros wordt nagelopen op onrijpe of slechte druiven. Tijdens het plukken en soms ook nog tijdens een 2e selectieronde. Dat werk is onbetaalbaar. En de vrijwilligers doen het met veel plezier. Ze zijn goud waard!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Dornfelder 2018 Thorn

    Het beste uit 2 stijlen komt bij elkaar in Dornfelder 2018

    19 december 2021
    Proefnotitie rosé Catharinadal

    Paniek in de Provence door prachtige rosé Sint Catharinadal

    29 juli 2021
    Wijnkeuring lage landen

    Blinde proevers belonen de smaak van Nederlandse wijnen met medailles

    12 september 2021
  • Oogst refractometer
    Achtergronden

    Hoe kan het dat de oogst hier en daar nu toch al is begonnen?

    21 september 2021 /

    Hoe kan dat? Hier en daar sturen wijnboeren hun plukkers al de wijngaard in. Ondanks de koude start in het voorjaar en de natte zomer. De oogst was toch pas in oktober voorzien? De wijnboer bepaalt nu wanneer hij gaat oogsten. Dat zorgt bij de ene wijnboer voor gezonde spanning en bij de andere voor stress. De timing van de oogst is namelijk belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Het komt er nu op aan. Een goede wijnboer verstaat de kunst van het wachten. Hij zet de plukkers pas aan het werk als de druiven helemaal rijp zijn. Maar wanneer is dat?

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Uutbloaz'n

    Uutbloaz’n is een volle en kruidige witte wijn van de Achterhoekse Wijnbouwers

    26 februari 2023
    Lakmoesproef wijnjaar 2021

    Nederlandse wijnboeren doorstaan lakmoesproef met koud voorjaar en kleddernatte zomer

    11 oktober 2021
    Achterhoekse wijnbouwers

    Achterhoekse wijnbouwers scoren in Wenen

    24 september 2020
  • Serveertemperatuur
    Achtergronden

    De kolder van het serveren op kamertemperatuur

    31 augustus 2021 /

    Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Tenminste, dat advies lees je nogal eens op het etiket of in een proefnotitie van een rode wijn. Het is kolder! Dat advies stamt uit het midden van de vorige eeuw, toen we nog met een dikke trui in de huiskamer zaten (en daar is ook nu niks mis mee!). Zonder centrale verwarming en zonder houtkachel. Er bestaat geen rode wijn die ervan opknapt als je ‘m boven de 18°C serveert. Helaas is de serveertemperatuur van wijn vaak te hoog. Dat saboteert de smaak.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Zeldzame gisten van de zeebodem geven wijnen de unieke smaak van Flevoland

    17 augustus 2022
    Wijndomein de Planck

    Wijngaarden te koop. In Nederland!

    29 juni 2020
    Weense medailles

    Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel

    16 oktober 2022
  • Trosdunning smaak wijn
    Achtergronden

    Trosdunning: minder trossen en dus meer smaak

    9 augustus 2021 /

    De zon speelt verstoppertje en de regen valt soms met bakken uit de hemel. Toch beginnen de druiven die vroeg rijpen hier en daar al te verkleuren. Veraison. Dit is voor veel wijnboeren het moment om een deel van de trossen weg te knippen. Dat noemen we trosdunning. Het beperkt de opbrengst. Maar het is uiteindelijk goed voor de kwaliteit van de wijn. De wijnstok blijft er ook gezond bij. Hij hoeft geen overuren te draaien vanwege de overmaat aan druiven. Dat vergroot z’n weerbaarheid tegen ziektes.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Gids nederlandse wijn

    “Misschien wordt het tijd dat Perswijn zo’n gids over Nederlandse wijn uitbrengt”

    5 oktober 2021
    Productie 2021 wijn

    Na lastig wijnjaar 2021 toch weer 1 miljoen flessen Nederlandse wijn

    27 mei 2022
    Sueterie Rood Select

    Sueterie Rood Select uit Twente tovert steeds weer nieuwe smaken tevoorschijn

    6 oktober 2021
  • Aftoppen wijnstok
    Achtergronden

    Aftoppen om het energietransport naar de druiven te sturen

    2 augustus 2021 /

    Er is veel regen gevallen. De wijnstokken groeien als kool. Het energietransport vanuit de wortels draait op volle toeren. Het komt er nu wel op aan dat het transport de goede kant op gaat. Dat is de reden dat de wijnboeren overuren draaien. Zij moeten hun wijnstokken aftoppen. Op die manier blokkeren ze het transport naar de top. Alle energie moet naar de druiven!

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Wijnmakers Twente

    De Wijnmakers timmeren aan de weg en zetten wijndorp Tubbergen in de steigers

    5 augustus 2022
    Productie 2021 wijn

    Na lastig wijnjaar 2021 toch weer 1 miljoen flessen Nederlandse wijn

    27 mei 2022
    Cuvee Rouge Overst

    Cuvee Rouge 2018 van Landgoed Overst is een stevig en toch fruitig feestje

    20 februari 2022
  • Ontbladeren wijngaard
    Achtergronden

    Ontbladeren is belangrijk voor gezonde druiven

    19 juli 2021 /

    Het loofwandbeheer houdt de wijnboeren tot aan de oogst van de straat. Na het opbinden van de scheuten is het tijd voor het ontbladeren. Dat gebeurt met de hand of machinaal. Het ontbladeren rond de druiventrossen is belangrijk voor de gezondheid van de druiven. De temperatuur is aan de hoge kant en er is veel regen gevallen. De vochtigheid vergroot het risico op schimmels.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Vittorio 2020 Ludique

    Vittorio 2020 heeft alles wat je van een frisse en vrolijke rosé verwacht

    11 augustus 2022
    Cuvée Patriek 2019

    Exclusieve Cuvée Patriek 2019 gewoon te koop in Limburgs wijnwalhalla

    4 mei 2022
    Zeeuws wijndomein

    Flessen van Zeeuws wijndomein Zilte Trots binnen 2 weken uitverkocht

    27 september 2021
  • Bordeaux en Loire
    Achtergronden

    Druivenrassen uit Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond

    18 juni 2021 /

    Het is vandaag internationale Drink Chenin Blanc Day. Helaas kunnen we geen chenin blanc van eigen bodem drinken. Maar daar komt verandering in. Wijndomein Heerenhuys d’r Pley in Noorbeek heeft in het voorjaar 1050 stokken aangeplant. In de wijngaard Gen Akkeret. Het is de eerste chenin blanc van Nederland. Over 3 jaar zit hij in de fles. Chenin blanc is niet de enige klassieke nieuweling uit zuidelijkere streken. Druivenrassen uit de Bordeaux en Loire krijgen voet aan de grond in Nederland.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recortis 2018 is een biologisch feestje met vooral bramen en blauwe bessen

    5 oktober 2022
    Regent 2018 Achterhoek

    Regent 2018 serveert cassis en kruidnagel op een gure herfstavond

    3 november 2022
    Proeven als pro

    Wijn proeven als een expert? Zo doe je dat!

    29 december 2020
  • Nederlandse wijngaarden
    Achtergronden,  Nieuws

    Koud voorjaar met groei voor Nederlandse wijnbouw

    26 mei 2021 /

    Er zit weer groei in het aantal Nederlandse wijngaarden. En ook bestaande wijngaarden breiden uit. In dit koude voorjaar werden meer dan 73.500 wijnstokken aangeplant. Dat is een uitbreiding met pakweg 18 hectare voor de Nederlandse wijnbouw. De groeispurt is in kaart gebracht door Peetra van der Knaap, vinoloog en wijnschrijver. Wijnboeren tonen geen uitgesproken voorkeur meer voor klassieke of nieuwe druivenrassen. Dat is opmerkelijk. Steeds vaker kiezen ze voor een gecombineerde aanplant. Ook boven de grote rivieren. Een andere trend is dat er met name in het zuiden ‘nieuwe’ klassieke rassen binnenkomen, zoals chenin blanc en merlot.

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Nederlandse wijn supermarkt

    Nederlandse kwaliteitswijnen in de supermarkt

    8 september 2020
    open dagen

    Het complete overzicht van de Open Dagen Nederlandse wijngaarden

    24 augustus 2021
    Zonnigste zomer wijnoogst

    Zonnigste zomer ooit zorgt voor een vroege oogst en misschien meer…

    28 augustus 2022
  • Nederlandse wijnwinkels
    Achtergronden

    Ondernemers in de Randstad zien brood in Nederlandse wijnwinkels

    17 februari 2021 /

    De Randstad telt sinds kort vier Nederlandse-wijnwinkels. Drie in Amsterdam en een in Santpoort-Zuid. Ondernemers zien brood in een winkel met wijn van eigen bodem, want de klant drinkt graag lokaal. Het is opvallend dat de Nederlandse wijnwinkels allemaal in (de buurt van) Amsterdam zitten. Is Nederlandse wijn vooral populair in de grachtengordel? Of slapen ondernemers in de rest van het land?

    Meer...

    Dit vind je misschien ook leuk

    Domein Bergen

    Domein Bergen, een belofte voor de toekomst

    1 januari 2021
    Proefnotitie Sint Catharinadal

    Sint Catharinadal maakt zuivere kloosterwijn met intense aroma’s

    16 juni 2021
    Gewürztraminer 2020

    Uniek terroir maakt van kruidige Gewürztraminer 2020 een heel karakteristieke wijn

    16 januari 2022
12